Dél-Korea szerint Amerikának párbeszédet kellene folytatnia Észak-Koreával

Új elnök Dél-Koreában
Mun Dzse In új dél-koreai elnök leteszi a hivatali esküt a beiktatási ünnepségén Szöulban
Vágólapra másolva!
Mun Dzse In dél-koreai elnök szerint az Egyesült Államoknak enyhítenie kellene az Észak-Koreával folytatandó párbeszédének feltételein – közölte a szöuli köztársasági elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

Mun ezt Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettessel tartott találkozóján jelentette ki.

Szerinte Észak-Koreának pedig hajlandóságot kell mutatnia a nukleáris leszerelésre.

A dél-koreai elnök megismételte, hogy közvetítene Washington és Phenjan között a Koreai-félszigeten kialakult nukleáris válság megoldása érdekében.

Mun Dzse In, dél-koreai elnök Forrás: MTI/EPA/Getty Images pool/Csung Szung Dzsun

Egy szöuli kormányzati forrás szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére vasárnap érkezett magas rangú észak-koreai delegáció vezetője, Kim Jong Csol most ismét jelezte, hogy Észak-Korea hajlandó lenne a párbeszédre Amerikával.

- idézte a forrás az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnökét és a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottját, aki ezt a dél-koreai elnök legfőbb nemzetbiztonsági tanácsadójával tartott megbeszélésén közölte.

A Yonhap nevű szöuli hírügynökség jelentése szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai delegációval tartott találkozóján

Mun javaslatot tett a nukleáris leszerelést előirányzó ütemterv kidolgozására.

A delegáció nem adott konkrét választ a javaslatra.

Arra, hogy Phenjan hajlandóságát fejezte ki a Washingtonnal való tárgyalásra, a Fehér Ház vasárnap úgy reagált: az Észak-Koreával folytatandó bármilyen párbeszédnek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez kell elvezetnie.

- áll a közleményben.

Az Észak-Koreára gyakorolt maximális nyomás mellett érvel Japán is. Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára ezzel összefüggésben kijelentette: Tokió fontolóra veheti további egyoldalú szankciók kivetését a kommunista remeteállamra.