Strasbourgban is Soros György diktál

Brussels Belgium ECONOMY economics FORUM DEBATE SPEECH EVENT Brussels economic forum EUROPE EUROPEAN EUROPEAN UNION European Union Flag George Soros Open Society Foundations Soros Fund Management LLC business magnate philanthropist author Hungary ????t? S
Soros György
Vágólapra másolva!
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága sem érintetlen teljesen Soros György befolyásától, derül ki a Figyelő legfrissebb számából. A lap utánajárt, vajon milyen kötődései lehetnek a nemzetközi bírósági fórumnak a milliárdos tőzsdespekulánshoz, és találtak is egyet s mást.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül került napirendre a kérdés, hiszen Soros szervezetei (legutóbb a civil törvény miatt összesen 14 ilyen NGO) gyakran fordulnak az EJEB-hez, és a Figyelő felfedezései után nem is olyan meglepő, hogy a bírói fórum ilyen gyakran igazat ad nekik.

Ha Soros embereiről beszélünk, meg kell említenünk Sajó András exbírót, aki tavaly adta át helyét Paczolay Péternek. Sajó a Közép-európai Egyetem egyik alapítója, és a Soros Györgyhöz köthető New York-i Open Society Justice Initiative nevű szervezetben is vezető szerepet vállalt - egészen 2007-es EJEB-kinevezéséig.

Tevőlegesen részt vett abban a döntésben, ami alapján senkit nem lehet elmarasztalni vörös csillag viseléséért Magyarországon.

Neve a Magyar Helsinki Bizottság panasza alapján született elmarasztaló ítélet jegyzői között is szerepelt, amelyet a két bangladesi illegális migráns ügyében hozott a testület. A Hagyó Miklós és Hunvald György ügyében a rossz börtönviszonyok miatt kiszabott kártérítési döntéseket is szignózta.

Soros Györgynek a strasbourgi bíróságon is komoly befolyása van Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Soros civiljei választanák a bírákat

Bulgária küldöttje, Jonko Grozev is erősen kapcsolódik Soroshoz, hiszen dolgozott a Soros által pénzelt European Rights Centre-nek, de tagja volt a szófiai Open Society Institute felügyelőbizottságának is. Részt vett a New York-i Open Society Justice Initiative munkájában és a Bulgáriai Helsinki Bizottság megalapításában is. Mellesleg Grozev elődje, Zdravka Kalajedzsieva szintén dolgozott a spekulánsnak.

Soros szándékait az is egyértelművé teszi, hogy a spekulánshoz köthető Open Society Foundations (OSF) 2012-ben olyan javaslatcsomagot dolgozott ki az EJEB "megerősítésére", amelyben az indítványozták, hogy

a civil szervezeteknek legyen jóval nagyobb befolyása a bírák kiválasztásában.

A múlt héten ezzel kapcsolatban tartott zártkörű előadást Paulo Pinto, aki arról beszélt, hogyan lehetne kimenteni a strasbourgi testületet az egzisztenciális krízisből, tehát a bíróság reformja még mindig napirenden van.

Hogy Soros NGO-i milyen befolyással rendelkezhetnek Strasborgban, azt a bíróság elnökének, Guido Raimondinak egy 2016-os beszéde is jól mutatja. Raimondi akkor kifejtette, az EJEB értékeli az NGO-k közreműködését a különböző eljárásokban.