Sok civil meghalt a Kelet-Gúta elleni újabb támadásokban

Dúma, 2018. február 22. Szíriai civilek épületromok közt a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és tüzérségi támadások halálos áldozatainak száma 46-ra emelkedett. (MTI/EPA/Mohamed Badra)
Vágólapra másolva!
Legalább 46 civil halt meg csütörtökön Szíriában, az ellenzéki fegyveresek kezén lévő Kelet-Gútában a kormányerők légi- és tüzérségi támadásaiban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.
Vágólapra másolva!

Legalább 24 civil halt meg a Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gúta legnagyobb városának számító Dúmát ért légitámadásokban – írta jelentésében az OSDH. A korábbi jelentések szerint a térségben legalább 120 polgári személy sebesült meg.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója korábban azt mondta, hogy a kormányerők aknavetőkkel és rakétákkal támadták a lázadók erősségét, nem hajtottak végre légitámadást, mert esett az eső a térségben. Mintegy 200 rakéta hullott csak Dúmára – tette hozzá az OSDH igazgatója.

Az OSDH legfrissebb összesítése szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a Bassár el-Aszadhoz hű erők és szövetségeseik szárazföldi offenzívát készítenek elő a térségben.

Civilek épületromok közt a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után Forrás: MTI/EPA/Mohammed Badra

Eközben a kelet-gútai Harasztában tevékenykedő aktivisták jelentették, hogy a várost ért ágyúzás következtében megsemmisült a Szíriai Arab Vörös Félhold humanitárius nonprofit szervezet helyi épülete.

Az OSDH a csütörtöki nap folyamán korábban jelentette, hogy 50-re nőtt azoknak a száma, akik szerdán vesztették életüket a szíriai kormányerők újabb légi-, tüzérségi és hordóbomba-támadásaiban, mivel újabb holttestekre bukkantak.

A halottak között nyolc gyerek és öt nő van

– részletezte a brit székhelyű civil szervezet.

A Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) nevű segélyszervezet szerda este Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy legalább négy egészségügyi alkalmazott, köztük a SAMS 3 tagja vesztette életét a legalább 20 kelet-gútai egészségügyi intézmény ellen intézett támadásokban.

A kormányerők két héttel ezelőtt is fokozták támadásaikat az ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gúta ellen. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának a szíriai kormányerők ötnapos légitámadás-sorozatát követően közzétett adatai szerint legalább 277 ember lelte halálát, és 812-en sebesültek meg az említett támadásokban február 4. és 9. között.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek eddig mind kudarcot vallottak.