Merényletet tervezett egy migráns Oroszországban

Vágólapra másolva!
Egy szentpétervári merényletre készülő közép-ázsiai migráns letartóztatásáról számolt be csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
Vágólapra másolva!

A gyanúsított nevét és állampolgárságát az FSZB szentpétervári és Leningrád megyei parancsnoksága nem nevezte meg. A kiadott közlemény szerint az elfogott személy tömegközlekedési objektumokat és népes helyeket szándékozott megtámadni. A gyanúsított ellen vizsgálat indult.

A szentpétervári metróban tavaly április 3-án öngyilkos merényletet követtek el, amelynek 16 halálos áldozata volt, a támadásban további 102-en megsebesültek. A robbantással összefüggésben az orosz hatóságok legkevesebb tizenegy közép-ázsiai származású embert vettek eddig őrizetbe. Az öngyilkos merénylő kirgizisztáni üzbég volt, csakúgy mint több feltételezett társa.

December 17-én Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak, amiért az amerikai Központi Hírszerző Szolgálattól (CIA) kapott információnak köszönhetően újabb pokolgépes terrortámadásokat sikerült megakadályozni Oroszország "északi fővárosában".

December 28-án Szentpétervár egyik szupermarketében robbantás történt, amelynek következtében 18-an sérültek meg. A hatóságok két nappal később közölték: elfogták a gyanúsítottat, aki sajtóértesülések szerint egy 35 éves helyi lakos, Dmitrij Lukjanyenko, a "nacionalista és okkultista" New Age mozgalom követője.

Jurij Csajka orosz főügyész múlt csütörtökön kijelentette, hogy Oroszországban tavaly 24 terrortámadást sikerült megakadályozni.