Visszatérne a korrupcióval vádolt volt brazil államfő

election Horizontal
Luiz Inácio Lula da Silva
Vágólapra másolva!
Luiz Inácio Lula da Silva korrupcióval vádolt volt brazil államfő szerdán bejelentette, hogy indul az októberi elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

"Jelölt vagyok" - mondta a 72 éves volt elnök hívei előtt Belo Horizonte városában egy rendezvényen. "Vissza fogok térni, hogy szavatolhassam a nép jogát egy jobb életre" - hangoztatta Lula, akit a brazil fellebbviteli bíróság januárban hozott súlyosbító ítéletében 12 év és egy hónap börtönre ítélt korrupció és pénzmosás miatt. A volt államfő még fellebbezhet az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon, így egyelőre szabadlábon védekezhet.

Luiz Inácio Lula da Silva Forrás: AFP/Douglas Magno

A fellebbviteli bíróság viszont bizonyítottnak látta, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.
A vádak ellenére Brazíliában Lulát tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének. Legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Lula, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro csak 18 százalékon áll.