Vita a floridai iskolai lövöldöző örökségéről

Horizontal CRIME SUSPECT
Hector Romero Asst. Public Defender(L) and Melisa McNeill, Public Defender (R) are seen on screen at the first appearance court for high school shooting suspect Nikolas Cruz(C) on February 15, 2018 at Broward County Court House in Fort Lauderdale, Florida. The heavily armed teenager who gunned down students and adults at a Florida high school was charged Thursday with 17 counts of premeditated murder, court documents showed. Nikolas Cruz, 19, killed fifteen people in a hail of gunfire at Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Two others died of their wounds later in hospital, the sheriff's office said. / AFP PHOTO / POOL / Susan STOCKER
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb áldozatot követelő iskolai lövöldözésére került sor múlt héten a floridai Parklandben. A 19 éves Nikolas Cruz abban a középiskolában, ahonnan korábban kirúgták 17 embert megölt és 15-öt megsebesített. Az elkövető nem lett öngyilkos, ahogy ilyen mészárlásoknál történni szokott általában, hanem nyugodtan tűrte, hogy a rendőrség őrizetbe vegye. Gondviselője egy nappal később bejelentette igényét, hogy átvegye a rendelkezést az ámokfutó vagyona felett.
Vágólapra másolva!

Nikolas Cruz és 17 éves öccse, Zachary Cruz nemrégen vesztették el örökbefogadó anyjukat. Lynda Cruz november 1-jén halt meg tüdőgyulladásban, és életbiztosítása 800 ezer dollárt fizet örököseinek. Roxanne Deschamps, a család barátja viselte gondját november óta a két elárvult fiúnak, aki sokakat felháborított azzal, hogy

jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy átvegye a rendelkezést az örökségük felett.

Egyrészt már korábban is felvetődött Roxanne Deschamps felelőssége, mert nem vette észre, mire készül Nikolas Cruz (aki internetes kommentekben is nyilatkozott szándékáról), és azt sem tudta, hogy egy AR-15-ös félautomata gépkarabély van a tulajdonában.

A bíróság döntése szerint Nikolas Cruz a vádemelésig előzetes letartóztatásban marad Forrás: AFP/Susan Stocker

Másrészt a Broward megyei seriff hivatala már indítványozta a bíróságnál, hogy vizsgálják felül, Nikolas Cruzt megilleti-e kirendelt védő vagy pedig van elegendő pénze ügyvédre. A New York Post úgy tudja, számítani lehet rá, hogy a bíróság Cruz teljes vagyonát lefoglalja egyrészt védőügyvédjének díjazására, másrészt az áldozatok családjai részéről várható kártérítési perek miatt. Nikolas Cruz perében nem sok jóra számíthat, mert viselkedése alapján beszámíthatónak tűnik, eddig a megbánás jeleit nem mutatta, Florida államban pedig lehetséges halálbüntetés kiszabása.