Több mint 41 ezer műtárgyat foglaltak le rendőrök és vámosok egy nemzetközi műveletben

Vágólapra másolva!
Több mint 41 ezer műtárgyat foglaltak le csempészektől rendőrök és vámosok egy nemzetközi műveletben, amelyben 81 ország vett részt - jelentette be az Interpol szerdán.
Vágólapra másolva!

Az illegális műkereskedelem ellen irányuló akcióban a Vám Világszervezet, a WCO, valamint a rendőri együttműködést európai, illetve világszinten koordináló szervezetek, az Europol és az Interpol vettek részt.

Az Interpol közleményében azt írta, hogy

két műveletben pénzérméket, bútorokat, festményeket, hangszereket, szobrokat, elefántcsontot, történelmi fegyvereket és régészeti értékeket foglaltak le.

Az Athena fedőnevű akció az Interpol és a Vám Világszervezet, míg a Pandora II az Europol és a spanyol csendőrség vezénylésével zajlott.

Ezek keretében több tízezer ellenőrzést bonyolítottak le 81 ország határain és repterein 2017 októbere és decembere között,

de múzeumokat és aukciós házakat is átvizsgáltak. Több mint 300 ügyben indult nyomozás, és 101 embert tartóztattak le.

Legalább hétezer műtárgyra különféle internetes aukciós oldalakon bukkantak rá - közölte el az Interpol.
Jürgen Stock, az Interpol főtitkára szerint

a műkincsek ugyanolyan fontos bevételi forrást jelentenek a terrorcsoportok számára, mint a kábítószer vagy a fegyverek.

Az első Pandora műveletben 18 európai ország rendőrei vettek részt 2016 októbere és novembere között: akkor több mint 3500 műtárgyat koboztak el.