Moszkva szerint nem segíti elő a békét a Donyec-medence reintegrálásáról szóló ukrán törvény

landscape HORIZONTAL 2970803 11/08/2016 Russian presidential spokesman Dmitry Peskov during Russian President Vladimir Putin's meeting with Premier of the State Council of the People's Republic of China Li Keqiang at the Moscow Kremlin, November 8, 2016.
Dmitrij Peszkov
Vágólapra másolva!
Nem segíti elő a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások teljesítését a Donyec-medence reintegrálásáról szóló, Petro Porosenko elnök által jóváhagyott új ukrán törvény - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Vágólapra másolva!

Peszkov szerint az új jogszabály arra ösztönözheti a "forrófejűeket" Kijevben, hogy visszatérjenek az erőszakos megoldás kísérletéhez, aminek helyrehozhatatlan következményei lennének.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

A szóvivő említést tett arról, hogy a kérdés téma volt az orosz biztonsági tanács keddi tanácskozásán.

Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-nagykövete az általa vezetett misszió Twitter-oldalán azt közölte:

A nagykövet okfejtése szerint ez logikus folytatása "a feszültség fokozását célzó" kijevi politikának.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a törvény ellentétes a minszki megállapodásokkal, és megerősíti az ukrán erőszakszervezetek által elkövetett "bűncselekmények" állami támogatását.

A Donbassz reintegrálásáról szóló törvény egyébként

agresszornak minősíti Oroszországot, és megszállt területként kezeli Ukrajna azon régióit, amelyek nem állnak a kijevi kormány ellenőrzése alatt.

A jogszabály, amely nem tesz említést a minszki megállapodásokról, felhatalmazza az ukrán elnököt arra, hogy a szuverenitás védelme érdekében békeidőben is bevethesse a fegyveres erőket.