Arról kérdeztek hatodikosokat, hogyan éreznék magukat egy melegbárban

Vágólapra másolva!
A North Richland Középiskola diákjait nyilván minden nap megkérdezik a szüleik, hogy mi történt ma az iskolában. Erre többnyire az a válasz, hogy semmi különös. A közelmúltban azonban volt egy nap, amikor megdöbbenhettek a szülők, hiszen hatodikos gyerekeik arról számoltak be, hogy egy 41 kérdésből álló kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben többek között olyan kérdések szerepeltek, hogy jól éreznék-e magukat egy melegbárban és hogy félnének-e egy HIV-pozitív fogorvostól.
Vágólapra másolva!

A Fort Worth Star Telegramnak az egyik szülő, Ashley Brent úgy nyilatkozott, hogy a fiát nagyon felzaklatta a bizarr teszt, amely olyan problémás dolgokra kérdezett rá, amelyekkel a 12 éves gyerek még nem is találkozott életében. Ráadásul mindez a Black History Month, a Fekete Történelmi Hónap keretein belül történt.

De mi köze van az afroamerikaiak történetének melegbárokhoz és HIV-pozitív fogorvosokhoz?

Az Egyesült Államokban 1970 óta minden februárban megtartják a Fekete Történelem Hónapját, ilyenkor különböző rendezvényekkel igyekeznek tudatosítani mindenkiben az afroamerikaiak történelmi szerepét és felhívni a figyelmet a feketék társadalmi helyzetére. Sokan hisznek benne, hogy az elmúlt évtizedekben a Fekete Történelmi Hónapnak is szerepe volt benne, hogy a többség elfogadóbb lett az afroamerikaiakkal, de olyanok is vannak, akik erősen kirakatjellegűnek érzik a kampányszerű rendezvénysorozatot. Morgan Freeman, a kiváló színész úgy nyilatkozott, hogy ő mint afroamerikai úgy gondolja, hogy nincs szükség egy megkülönböztetett hónapra, hiszen a feketék története Amerika története, amellyel az év mind a tizenkét hónapjában foglalkozni kell.

Idén januárban 24. alkalommal ítélték oda a rangos szakmai szervezet (Screen Actors Guild) díjait, az életműdíjat Morgan Freeman kapta, a 80 éves színész azzal viccelődött, hogy a díj alakja nem elég gender-semleges Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A Black History Month mintájára egyre több „emlékhónapot" tartanak, lassan már nincs olyan hónap a naptárban, amely ne lenne valamilyen történelmi örökségnek szentelve. 1990 óta november az indián őslakosok, 1991 óta március az ír-amerikaiak történelmének hónapja. 1994 óta október az LMBT mozgalmak, 1999 óta június a meleg büszkeség hónapja. Bőven lett volna alkalma tehát annak a vakbuzgó tanárnak harcolni az előítéletek ellen, aki kitalálta ezt az egymástól meglehetősen távoli dolgokat összezagyváló kérdőívet.

A meleg büszkeség menete Amszterdamban 2017 júliusában, 2016 óta Hollandiában is megtartják a Fekete Történelem Hónapját Forrás: AFP/NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez

A kérdőív tele van tizenkét éves gyerekek esetében furcsábbnál furcsább kérdésekkel. Mindegyiknél azt kellett megadni egy skálán, hogy mennyire lenne elfogadható az adott helyzet a válaszadó számára.

Elkísérnéd-e egy barátodat egy melegbárba? Hogyan reagálsz, ha egy veled azonos nemű felkér táncolni egy melegbárban? Mi lenne, ha a nővéred bemutatja új barátját a családnak, és kiderül, hogy az transznemű? Rábíznád-e a kezelésedet egy fogorvosra, akiről tudod, hogy HIV-pozitív? Hogyan reagálnál, ha kémia órán a labortársadról kiderülne, hogy egy fundamentalista keresztény szekta tagja?

A texasi Birdville Független Iskolaközpont szóvivője elmondta, hogy a North Richland Középiskola hozzájuk tartozik ugyan, de a tankerületben szóba sem került egy ilyen kérdőív. Ki fogják vizsgálni az ügyet, és

felelősségre vonják azt a tanárt, aki pedagógiailag dilettáns módon a korosztályuknak nem megfelelő módszerrel zúdította rá diákjaira a társadalmi tolerancia különböző problémáit.