Megvan Angela Merkel utódja

2018.02.21. 11:29

Angela Merkel bejelentette, hogy Annegret Kramp-Karrenbauert jelöli a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkári posztjára, sajtóértesülések szerint pedig ő lehet Merkel utódja a kancellári székben, 2021 után.

Kramp-Karrenbauer jelenleg a Németország délnyugati részén elhelyezkedő Saarland tartomány első miniszterelnök asszonya.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Saarland kormányfője, a CDU leendő főtitkára.Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A 2017. március 26-án rendezett tartományi választásokon a kereszténydemokraták kiemelkedő, 40,7%-os eredményt értek el, amit elsősorban az ő munkájának tulajdonítanak.

Kramp-Karrenbauer 2011 óta vezeti a Saar-vidéket, 2000 és 2004 között pedig tartományi belügyminiszter volt, előtte még soha nem birtokolta női politikus a belügyi tárcát Németországban.

55 éves, házas és három gyerek édesanyja. Férje, Helmut Karrenbauer bányamérnök. Római katolikus vallású, konzervatív családból származik, végzettségét tekintve jogász és politológus.

A CDU kongresszusára hétvégén kerül sor, akkor fogják megválasztani a párt főtitkári tisztségére Kramp-Karrenbauert. Merkel után ő lesz a kereszténydemokraták második női főtitkára.

Elődje, az alig 43 éves Peter Tauber hivatalosan egészségügyi okok miatt jelentette be lemondását, valójában a tavaly elért rendkívül gyenge választási eredmény miatt kényszerül távozni.

A balliberális müncheni lap, a Süddeutsche Zeitung írta azt először, hogy a Saar-vidék miniszterelnöke lehet Merkel utódja a kancellári tisztségben 2021-től.A CDU-ban „mini Merkelnek” és „saarlandi Merkelnek” becézik.

Ideológiai téren közel áll Angela Merkelhez, ő is centrista irányzatot képvisel, azonban az illegális migráció kérdésében – saját bevallása szerint – keményebben lépne fel.

Főleg azokat büntetné meg szigorúbban, akik hazudtak a német hatóságoknak annak érdekében, hogy menedékjogot kapjanak.

Ennek ellenére Kramp-Karrenbauernek nem lesz könnyű dolga, hogy elfogadtassa magát a párt jobboldali szárnyával, hiszen nagyjából az eddigi irányvonalat kívánja folytatni.

A német sajtó szerint a CDU jobboldali csoportosulásai inkább Jens Spant látnák szívesen, aki markánsan konzervatív nézeteket vall. Ő 37 éves, berlini, a párt elnökségi tagja, jelenleg államtitkári tisztséget tölt be a szövetségi Pénzügyminisztériumban. Span egyébként melegházasságban él egy újságíróval.

Régebb felmerült Ursula von der Leyen, jelenlegi szövetségi honvédelmi miniszter neve is.

Merkel Annegret Kramp-Karrenbauert szeretné a kancellári székben látni.

Angela Merkel stratégiája idáig az volt, hogy pozíciók osztogatásával, úgymond, megszabadult minden pártbeli és azon kívüli riválisától, de most már ő is belátja, hogy 2021 után nem folytathatja, ezért fel akarja építeni az utódját.