Magyarországról terítik a szegények drogjának nevezett herbált Szlovákiában

herbal
Herbal fogyasztására kialakított műanyagpalack hever a királyhelmeci focipályán, ahol a napokban túladagolásban meghalt egy fiatalember.
Vágólapra másolva!
Szlovákia déli részén rohamosan terjed a szegények drogjának is nevezett "herbál". A szlovák rendőrség szerint a marihuánához hasonló kinézetű szintetikus kábítószert Magyarországról terítik főleg Kelet-Szlovákia határmenti területein, és már egy-két euróért hozzá lehet jutni egy adaghoz. A Markíza szlovák kereskedelmi csatorna stábja a napokban Királyhelmecen forgatott, tvnoviny.sk oldalán közzétett riportjából az is kiderül, hogy pár napja egy 25 éves férfi a bodrogközi kisváros focipályáján belehalt a herbál túladagolásába. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban főleg keleten, a Bodrogközben található Királyhelmecen (Královsky Chlmec), Tőketerebesen ( Trebisov) és Bodrogszerdahelyen (Streda nad Bodrogom) terjedt el ugrásszerűen a "herbál", amely ránézésre a marihuánához hasonló, ám annál jóval erősebb szintetikus szer. Hatása is teljesen eltér, ugyanis hirtelen eufóriát, majd súlyos depressziót, rosszabb esetben görcsös bénulást okoz. A www.mondjnemetadrogokra.hu portál szerint a herbal emberekre gyakorolt hosszú távú hatásai még nem teljesen ismertek, de mérgezési szakértők szerint nagyon gyorsan függőséget okoz, és

olyan elvonási tünetekhez vezet, mint a sóvárgás, rémálmok, erős izzadás, hányinger, remegés, fejfájás, extrém fáradtság, álmatlanság, hasmenés, hányás, képtelenség a tiszta gondolkodásra.

Az egyik fogyasztó az oldalon a szintetikus szerrel kapcsolatosan a következőkről számolt be:

– írta L. D.

Az alapja egy Kínából származó fehér por, amelyet általában valamilyen szerves oldószerrel, a legtöbbször körömlakklemosóval oldanak fel, majd különféle növényi törmelékekkel keverik.

Herbál fogyasztására kialakított műanyagpalack, ún."bonga" hever a királyhelmeci focipálya szélén, ahol a napokban túladagolásban meghalt egy fiatalember. Forrás: tvnoviny.sk

A Markíza tvnoviny.sk oldalán közzétett, Királyhelmecen forgatott riportból a többi között az is kiderült, hogy Bodrogközben nagyon sok kiskorú is "herbálozik".

Az egyik húszonéves férfi a riporternek azt is elárulta, hogy mindössze 1 euróért (310 forint) veszi adagját, és ahogy fogalmazott pillanatok alatt elfeljeti búját-baját.

Egy másik társa már magyarul arról beszélt a kamerába, hogy a szertől percek alatt zombivá változott, és annyira fájt utána mindene, hogy majdnem belehalt.

Pár napja épp a királyhelmeci focipályára risztották a mentőket egy 25 éves "herbálozó" férfihoz, azonban az életét már nem tudták megmenteni.

A szlovák rendőrség szerint magyarországi dílerek viszik be az országba nagy tételben az új drogot, majd aprópénzért terjesztik azt Dél-Szlovákia magyarlakta területein.

Mint kiderült, északi szomszédunknál jelenleg a "herbál" nem szerepel a hivatalos, illegális kábítószerek listáján, így a fogyasztók nem büntethetők.