A török külügyminiszter támadással fenyegette a szíriai hadsereget

Vágólapra másolva!
Támadással fenyegette a szíriai hadsereget a jordániai fővárosban, Ammánban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

Cavusoglu elmondta, hogy a török csapatok nem kímélik majd a szíriai kormányerőket, ha a kurdok segítségére sietnek az ostromlott Afrín térségében. A szíriai felkelőket támogató Törökország január végén bevonult Észak-Szíriába, és szárazföldi, illetve

légi offenzívát indított az általa terrorszervezetnek tartott kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen.

Az Egyesült Államok pártfogását élvező kurdok Damaszkusztól kértek segítséget. Az első kormányközeli milíciák médiaértesülések szerint hétfőn érkezhetnek meg a tartományba.

- fenyegetett jordániai sajtótájékoztatóján Cavusoglu. "Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is" - tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva.
A török külügyminiszter jelezte, hogy számukra nem jelent gondot, ha a damaszkuszi kormányerők azért érkeznek Afrín és Manbídzs térségébe, hogy megtisztítsák a régiót a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartott Népvédelmi Egységektől.

A szíriai kurdok napok óta győzködik a damaszkuszi kormányt arról, hogy nyújtson segítséget nekik.

A SANA szíriai állami hírügynökség hétfő reggel úgy értesült, hogy a kormányhű erők a következő órákban elérik Afrín térségét.

Egy magas rangú kurd tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy sikerült megegyezésre jutni Damaszkusszal. A kurd autonóm területeket vezető hatóságok egyik tanácsadója, Badran Dzsia Kurd úgy tudja, hogy a katonai megállapodás keretében a kormányerők a határrégiókban állomásoznak majd.