Lázadás tört ki egy riói börtönben

2018.02.19. 04:18

Rabok lázadtak fel Rio de Janeiro egyik túlzsúfolt börtönében, a fegyencek túszul ejtették az őrszemélyzet 8 tagját és 10 társukat – közölték a brazil hatóságok.

Frissítés: A BBC szerint a lázadás véget ért, a rabok néhány órás tárgyalás után megadták magukat és elengedték túszaikat, 8 őrt és 10 fegyencet. Három rabot a lázadók közül a rendőrök meglőttek, de egyikőjük sérülése sem életveszélyes. 

Az elit kommandós egységek és a rendőrség alakulatai időközben körülzárták a Milton Dias Moreira börtönt, ahol helyi idő szerint vasárnap délután tört ki a fegyenclázadás — olvasható a Rio de Janeiro állam büntetés-végrehajtási igazgatóságának közleményében.

A sajtónak emailen eljuttatott dokumentum nem tesz említést arról, hány börtönőrt tartanak fogva, s az sem derült ki, voltak-e halálesetek vagy sebesülések az eredetileg kevesebb mint 900 fő befogadására tervezett büntetés-végrehajtási intézetben, ahol jelenleg több mint kétezren raboskodnak.

Rendet teremteni mentek az őrök

A Globo brazil tv-csatorna úgy tudja, hogy a 884 férőhelyes börtönbe 2027 embert zsúfoltak. Hét börtönőr került a rabok kezére, közülük hármat azonban sikerült kiszabadítani. A tévé előzetes értesülései szerint a lázadás egy szökési kísérlettel összefüggésben tört ki. A rendteremtés során legalább két fegyenc lőtt sebet kapott.

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön is kifogásolva az elégtelen élelmezést, és hogy a cellák gyakran annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.

Michel Temer brazil elnök pénteken utasította a hadsereget, hogy vegye át az irányítást Rio de Janeiro állam rendőrsége és börtönei felett a drogbandák gerjesztette bűnözési hullám megfékezése érdekében. Az intézkedést a brazil kongresszusnak is jóvá kell hagynia, amit várhatóan meg is tesz a héten.