Orbán Viktor: Elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata

BORISZOV, Bojko; Orbán Viktor
Szófia, 2018. február 19. Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke a kormányzati rezidencián Szófiában 2018. február 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, ami nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is kötelező áthelyezés van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezerről volt szó.

- emelte ki.

A kötelező kvótáról szóló vita szerinte ösztönzi a migrációt, majd hozzátette: a migráció veszélyes a közbiztonságunkra, jólétünkre és a keresztény kultúrára.
A miniszterelnök elmondta: saját javaslatot készítettek, amelyeknek az a lényege, hogy

- jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán arról is beszélt, hogy történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására. A magyar kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint

ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében.

Emellett pedig dönteni kell néhány nagy projektről is.

Nem elég ugyanis a Balkánt befogadni politikailag, össze is kell építeni. Ha nincs vasút, gyorsvasút, ha nincsenek utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége - tette hozzá a kormányfő.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy migránsválság van Európában, amit szigorú határellenőrizettel és a konfliktuszónákban menedékkérők regisztrálására szolgáló központok (hot spotok) felállításával lehet megoldani.

Ha pedig vége van a háborúknak a származási országokban, akkor a migránsoknak vissza kell térniük a hazájukba, és újjá kell építeniük azt - tette hozzá a bolgár miniszterelnök.