Német védelmi miniszter: Nem akarunk a NATO-val rivalizálni

Ursula von der Leyen
German Defence Minister Ursula von der Leyen visits the German-French brigade and speaks in the Robert-Schumann-casern in Muehlheim, Germany, 11 September 2017. The minister announced that 50 million Euros will be spend on the caserne over the course of the next years. Photo: Patrick Seeger/dpa
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, Németország honvédelmi minisztere a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián interjút adott a Deutsche Welle-nek (DW). Többek között az európai haderők együttműködéséről, a német hadügy forráshiányáról és Amerika, valamint a NATO szerepéről beszélt.
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Unió-párti (CDU) politikus szerint az Egyesült Államok nélkül Európa nem képes boldogulni a honvédelem területén, mert kiterjedt biztonsági együttműködésre van szükség.

Biztonság pedig nincs stabilitás, megbékélés és gazdasági kooperáció nélkül.

Ursula von der Leyen, német honvédelmi miniszter Forrás: DPA Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Véleménye alapján ezt leginkább Irak esetében lehet alátámasztani, ahol katonai értelemben ugyan legyőzték az Iszlám Államot, de

a harc végéről csak akkor beszélhetünk, amikor az ott élő embereknek lesz egy reális jövőképük.

Ehhez pedig az infrastruktúra újjáépítésére és a gazdasági növekedés beindítására van szükség.

Többek között ezért olyan lényegesek a transzatlanti kapcsolatok, mert ezeket a folyamatokat is tudják segíteni.

A német honvédelmi miniszter kijelentette, hogy

mi európaiak jobban meg kell szervezzük magunkat.

Ennek érdekében a hatékonyság növelésére, több befektetésre és jobb együttműködésre van szükség.

Egyik ország sem tudja a problémákat egyedül megoldani, ezért legalább két területen közösen kell dolgozzunk: a biztonságpolitika és a gazdasági növekedés terén.

Ebben a tekintetben fontos előrelépésnek tekinthető a PESCO-nyilatkozat, amely az Európai Unió hadseregeinek a közös védelmi kooperációjára, illetve a hadiipar megerősítésére vonatkozik.

Von der Leyen közölte:

Nagyon fontos leszögezni, hogy nem szeretnénk riválist teremteni a NATO-nak, az észak-atlanti szövetség mindig elsődleges lesz a közös védelmi együttműködés szempontjából.

Ugyanakkor Európának Afrikában is van küldetése, erre viszont nem terjed ki a NATO hatálya.

Közös vezetéssel és védelmi alapokkal tudjuk garantálni a biztonságunkat.

Ursula von der Leyen szerint itt kulcsszerepet játszhat Berlin.

Kijelentette:

Azt azonban nem tette hozzá a kereszténydemokrata politikus, hogy koalíciós partnerük, a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) a legkisebb mértékben sem hajlandó többet költeni honvédelemre, így az ő optimizmusa nem lehet megalapozott.