Megtalálták a lezuhant iráni repülőgép roncsait

irán, repülőgép, baleset
Teherán, 2018. február 18. Hozzátartozók a teheráni Mehrábád repülőtéren 2018. február 18-án, miután lezuhant az Iran Aseman Airline egyik innen induló, belföldi járaton közlekedő repülőgépe Szemírom közelében. A fedélzeten tartózkodó 66 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Vágólapra másolva!
A kutatócsapatok megtalálták az Iran Aseman Airlines nevű légitársaság vasárnap lezuhant repülőgépét – közölte a Press TV angol nyelvű iráni hírtelevízió hétfőn. Az értesülést az iráni polgári repülési hatóságok nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

A mentőegységek pirkadat előtt érték el a szerencsétlenség helyszínét. Az időjárási viszonyok javultak, így egy helikopter is csatlakozott a kereséshez. A kutatásban 150 profi hegymászó is részt vesz – írta az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Munkájukat nehezíti a hideg és a nehezen megközelíthető terep. A kereséshez a katonaság és a vörös félhold tagjai, illetve önkéntesek is csatlakoztak. A térséget katonai felderítő drónok fésülik át.
Irán arra kérte az európai országokat és Kínát, hogy műholdfelvételeikkel segítsék a kutatást – tette hozzá a hírügynökség.

A vörösfélhold mentőcsapatának egyik tagja azt mondta az ISNÁ-nak, hogy Dengezlu közelében találtak valamit, ami elvezethet a lezuhant utasszállítóhoz.

Az iráni polgári repülési hatóságok az állami televíziónak azt mondták: egyelőre nem tudják megerősíteni a roncs megtalálásáról szóló híreket.

A légitársaság szerint az ATR-72 típusú, két turbólégcsavaros gép mind a 60 utasa és a személyzet hat tagja is életét veszítette. Az IRNA állami hírügynökség szerint 59 utas volt a gépen, mert valaki lemondta az utat.

Hozzátartozók a teheráni Mehrábád repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az EP3704-es számú járat a teheráni Mehrábád repülőtérről tartott az ország délnyugati részén fekvő Jászúdzs városába, és Szemírom közelében, a fővárostól mintegy 620 kilométerre délre csapódott a földbe egy hegyvidéki területen.

A baleset oka a ködös időjárás lehetett, de az iráni polgári repülési hatóságok csak akkor tudnak biztosat mondani, ha megtalálták a feketedobozt.

Az olasz-francia fejlesztésű, regionális utakhoz használt gépet az 1980-as években tervezték. A szóban forgó iráni utasszállító több mint 24 éves, és hat évvel korábban kivonták a forgalomból. Csak három hónappal ezelőtt állították újra üzembe – írta honlapján egy repülésbiztonsággal foglalkozó szervezet.

Az elmúlt évtizedek szankciói miatt Irán a legtöbb repülőalkatrészhez képtelen volt hozzájutni, az iráni légitársaságok gépparkja elöregedett, és emiatt már több baleset is történt. Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás után azonban a büntető intézkedések nagy részét feloldották, és Teherán nem sokkal később repülőgépek tucatjaira adott le megrendelést nyugati gyártóknak.