Egyre népszerűtlenebb Emmanuel Macron

Horizontal POLITICAL CAMPAIGN CANDIDATE PRESIDENTIAL ELECTION SPEECH POLITICAL PARTY PERSON-POLITICS POLITICS PRESIDENT OF POLITICAL PARTY CLOSE-UP TIGHTMOUTH
Emmanuel Macron, francia elnök
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója egy hónap alatt hat pontot esett vissza, jelenleg már csak a franciák 44 százaléka elégedett a politikájával - derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du Dimanche című hetilap.
Vágólapra másolva!

A mintegy 2000 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével február 9. és 17. között készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 55 százaléka elégedetlen a kormány politikájával.

Az államfő tetszési mutatója, amely decemberben és januárban is még az 50 százalék felett állt, elsősorban az 50 és 64 év közötti korosztályban esett vissza, mintegy tíz százalékkal, többek között a nyugdíjasokat érintő megszorítások miatt

Emmanuel Macron, francia elnök Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Frédéric Dabi, a felmérést végző Ifop igazgatója szerint a megtorpanás egyértelmű a kormányzat számára, ugyanis Édouard Philippe kormányfő tetszési mutatója is visszaesett 46 százalékra.


Az elemző szerint a társadalomban érezhető a csalódás amiatt, hogy a franciák többsége egyelőre nem érzi a vásárlóerő vagyis a gazdasági helyzete javulását, amelyet pedig folyamatosan ígér a kormány. Az ország tényleges átalakulásának reményét illetően is megjelentek az első bírálatok a közvélemény-kutató szerint.