Öt orosz állampolgár halhatott meg a támadásban

Vágólapra másolva!
Öt orosz állampolgár halt meg február 7-én Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció katonai csapásában az első adatok szerint - jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Zaharova hangsúlyozta, hogy nem orosz katonák haltak meg.

A szóvivő ismételten a szíriai kormányellenes fegyveresek által elindított "klasszikus dezinformációnak" nevezte azokat a híreket, amelyek szerint oroszok tucatjai vagy százai vesztek volna oda.
"Nem négyszázan, nem kétszázan, nem százan és nem tízen (haltak meg)

- mondta. "Vannak sérültek is, de minden ellenőrzésre szorul, egyebek között az állampolgárságuk is, az, hogy mindannyian Oroszország, avagy más ország állampolgárai" - tette hozzá.

A szóvivő arról beszélt, hogy a konfliktusövezetekben Oroszország és a FÁK-tagállamok sok állampolgára tartózkodik, sokféle céllal, egyebek között azért, hogy részt vegyenek a harci cselekményekben. Érvelése szerint mivel ezek az emberek nem fordulnak állami szervekhez az utazásuk lebonyolításához, ezért többféle módon, egyebek között

illegálisan kerülnek katonai műveleti területre.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség összegzése szerint a február 8-ra virradó éjjel az amerikai irányítású koalíció szíriai milicistákra mért csapást, akik az Iszlám Állam terrorszervezet egy alvó sejtje ellen folytattak hadműveletet. A koalíció szerint a csapást egy,

a Szíriai Demokratikus Erők harcálláspontja ellen indított, semmi által "nem provokált" támadás váltotta ki Deir-ez-Zór tartományban.

A RIA szerint az incidensben 25 ember sebesült meg, de az amerikai média arról számolt be, hogy több százan életüket vesztették, köztük oroszok. A Másik Oroszország elnevezésű, be nem jegyzett politikai szervezet arról számolt be, hogy a halottak között volt egyik aktivistája, Kirill Ananyjev, aki önkéntesnek jelentkezett Szíriába.

Sajtótájékoztatóján Zaharova kijelentette, hogy az Egyesült Államok kurd szövetségeseivel gyakorlatilag nyílt szembenállásba kezdett a szíriai kormányerőkkel, és megszállva tart egy 55 kilométeres zónát et-Tanf környékén, ami biztonságos övezetté vált az IÁ megmaradt fegyveresei számára.

Megfogalmazása szerint "az amerikaiak, Törökországot provokálva, Irakon keresztül újabb fegyverszállító konvojokat küldtek a kurdokhoz".

Elmondta: még nem zárult le az annak megállapítására indított vizsgálat, hogy február elején milyen eredetű fegyverrel lőtték le az orosz Szu-25-ös harci gépet Idlíb tartományban.