Szaakasvili szerint szervezett bűnözői csoport irányítja Ukrajnát

SZAAKASVILI, Miheil
Rotterdam, 2018. február 14. Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök a rotterdami Erasmus hídon 2018. február 14-én. Szaakasvikli a mai napon azzal a kéréssel fordult a kijevi körzeti közigazgatási bírósághoz, hogy minősítsék törvénytelennek a két nappal ezelőtt történt kitoloncolását Ukrajnából Lengyelországba. A volt kormányzó felesége, a holland származású Sandra Roelofs és két fia Hollandiában él. (MTI/EPA/Rob Engelaar)
Vágólapra másolva!
Miheil Szaakasvili volt grúz elnök, az ukrajnai Odessza egykori kormányzója a tegnap először nyilatkozott miután Varsóba érkezett. Keményen támadta a korrupt kijevi politika rendszert, ma pedig Hollandiába utazott. 
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo már megírta, hétfőn kitoloncolták Szaakasvilit Ukrajnából és ezt követően ismeretlen fegyveresek Lengyelországba vitték őt.

Miheil Szaakasvili Forrás: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

A lengyel fővárosban készített vele interjút a Deutsche Welle nevű német külföldi közszolgálati csatorna.

Georgia volt elnöke arról beszélt, hogy

Szerinte a Petro Porosenko elnök vezette rezsim nagyon csúnya véget fog érni.

Véleménye alapján

Porosenkóéknak nem lesz ahová menekülniük, mert sem Oroszország, sem az Európai Unió nem fogja őket befogadni.

Ha hozzá hasonlóan Lengyelországba menne az ukrán elnök, akkor ott bilinccsel várnák.

Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kijevi rezsim mostani képviselői a békésen tüntető tömegbe fognak lőni, ha úgy érzik, veszély fenyegeti hatalmukat. A végén azonban oda kerülnek, ahová valók, a börtönbe, mondja Szaakasvili.

A féktelen korrupció miatt akár egy a 2014-es majdani eseményekhez hasonló megmozdulást is el tud képzelni.

A Nyugattal kapcsolatosan nincsenek különösebb elvárásai,

mert az nem egységes, szerinte egy részük fel akarja oldani az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, mert elegük van Ukrajnából.

A többiek ugyan támogatják Kijevet, de a Porosenko-rezsim nekik sem tetszik, ezért meg kell mutatni, hogy az ország nem kizárólag korrupt oligarchákból áll. Álláspontja alapján az ukrán embereknek ki kell menniük az utcára és ott el kell mondaniuk a véleményüket. Ehhez legalább egymillió emberre van szükség és nem csak a fővárosban.

Ukrajna vezetői részéről csak akkor lehetne változást kieszközölni, ha az Európai Unió, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tovább nem finanszírozná a kijevi rezsimet.

Szerinte az EU úgy tudna a leghatékonyabban nyomást gyakorolni Kijevre, ha

a bankjai nem mosnák tisztára a jövőben is az ukrán oligarchák törvénytelenül szerzett pénzét, továbbá, ha lefoglalnák a nyugati városokban tartott vagyonukat

és nem fogadnák ott többet őket.

Lehet, hogy rövid távon az EU bankjai hasznot húznak az ukrán politikusok ott tárolt pénzéből, de hosszú távon ez aláássa az ország hitelét.

Szaakasvili azt is el szeretné érni, hogy

minősítsék törvénytelennek a kiutasítását Ukrajnából, szükség esetén az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordul.

Véleménye alapján a kijevi politikai rendszer megváltoztatásának a célja nem önös érdekeit szolgálja, hanem ő az ukrán állam javát akarja.

A politikus ma a hollandiai Rotterdamba utazott, ahol a felesége és két fia él.