A bevándorláspárti görög EU-biztos hatalmas korrupciós botrányban érintett

2018.02.14. 15:25

Alexisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke arra kérte az athéni parlamentet, vizsgálja ki, hogy két volt kormányfő, nyolc volt miniszter és Dimitris Avramopoulos, migrációért felelős EU-s biztos kapott-e kenőpénzt a svájci Novartis gyógyszergyártó vállalattól.

Az ügyben a görög ügyészség munkatársai együttműködnek az amerikai hatóságokkal, közölte a Radio France Internationale.

Antonis Samaras és Panagiotis Pikrammenos ex-miniszterelnökök, a migrációért felelős EU-biztos, és a Görög Nemzeti Bank elnöke

a gyanú szerint azért kaptak kenőpénzt a svájci cégtől, hogy túlárazva vegyék meg a védőoltásaikat, amit ők teljesítettek is.

Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosaForrás: AFP/John Thys

 A kétes üzletre 2006 és 2015 között kerülhetett sor.

A kenőpénz összege nagyjából 50 millió eurónak felel meg, ezért cserébe legalább 4 milliárd euróval károsították meg a görög költségvetést.Ciprasz szerint rendkívül fontos, hogy ezt az ügyet ne tusolják el. Véleménye alapján vissza kell szerezni a görög emberek pénzét, a felelősöket pedig meg kell büntetni.

Ezért kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

A gyanúsítottak természetesen tagadják az egészet. Általában azzal védekeznek, hogy a gyanú három névtelen tanú vallomása alapján terelődött rájuk.

Az illegális bevándorlókat Európába telepíteni akaró Dimitris Avramopoulos migrációért felelős biztost azzal vádolják, hogy
a kenőpénz elfogadása után 16 millió influenza elleni védőoltást vásárolt a Novartistól, amikor 2006 és 2009 között egészségügyi miniszter volt.

Avramopoulos minden ellene felhozott vádat tagad, az ügyészeket pedig elmebetegeknek nevezi.

A svájci gyógyszergyártó cég sajtóközleményben tudatta, hogy hajlandó együttműködni a görög és az amerikai hatóságokkal, valamint belső vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben.