A bevándorláspárti görög EU-biztos hatalmas korrupciós botrányban érintett

Horizontal
EU Commissioner of Migration & Home Affairs Dimitris Avramopoulos speaks during an interview at the EU headquarters in Brussels on January 23, 2018. European Migration Commissioner Dimitris Avramopoulos said it is "unacceptable" for any EU member countries to refuse refugee quotas under asylum reforms set for June. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Alexisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke arra kérte az athéni parlamentet, vizsgálja ki, hogy két volt kormányfő, nyolc volt miniszter és Dimitris Avramopoulos, migrációért felelős EU-s biztos kapott-e kenőpénzt a svájci Novartis gyógyszergyártó vállalattól.
Vágólapra másolva!

Az ügyben a görög ügyészség munkatársai együttműködnek az amerikai hatóságokkal, közölte a Radio France Internationale.

Antonis Samaras és Panagiotis Pikrammenos ex-miniszterelnökök, a migrációért felelős EU-biztos, és a Görög Nemzeti Bank elnöke

a gyanú szerint azért kaptak kenőpénzt a svájci cégtől, hogy túlárazva vegyék meg a védőoltásaikat, amit ők teljesítettek is.

Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa Forrás: AFP/John Thys

A kétes üzletre 2006 és 2015 között kerülhetett sor.

A kenőpénz összege nagyjából 50 millió eurónak felel meg, ezért cserébe legalább 4 milliárd euróval károsították meg a görög költségvetést.

Ciprasz szerint rendkívül fontos, hogy ezt az ügyet ne tusolják el. Véleménye alapján vissza kell szerezni a görög emberek pénzét, a felelősöket pedig meg kell büntetni.

Ezért kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

A gyanúsítottak természetesen tagadják az egészet. Általában azzal védekeznek, hogy a gyanú három névtelen tanú vallomása alapján terelődött rájuk.

Az illegális bevándorlókat Európába telepíteni akaró Dimitris Avramopoulos migrációért felelős biztost azzal vádolják, hogy

a kenőpénz elfogadása után 16 millió influenza elleni védőoltást vásárolt a Novartistól,

amikor 2006 és 2009 között egészségügyi miniszter volt.

Avramopoulos minden ellene felhozott vádat tagad, az ügyészeket pedig elmebetegeknek nevezi.

A svájci gyógyszergyártó cég sajtóközleményben tudatta, hogy hajlandó együttműködni a görög és az amerikai hatóságokkal, valamint belső vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben.