Ismét kitört az Agung vulkán Balin

Vulkánkitörés Indonéziában
General view of Mount Agung during an eruption seen from Kubu sub-district in Karangasem Regency, on Indonesia's resort island of Bali on November 26, 2017. Mount Agung belched smoke as high as 1,500 metres above its summit, sparking an exodus from settlements near the mountain. / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
Ismét kitört a szeptemberben aktívvá vált Agung vulkán az indonéziai Balin - közölték kedden a hatóságok. A riasztási fokozatot a legmagasabb szintűről alig néhány napja vitték le egy fokozattal.
Vágólapra másolva!

A vulkán kráteréből 1500 méter magasra tört fel kedden a szürke hamu, az új kitörésnek nincs áldozata - közölte az indonéz katasztrófavédelem szóvivője.

Az Agung 1963 óta először szeptemberben kezdett el ismét működni,

majd novemberben háromszor kitört.

Az Agung vulkán kitörése 2017. november 26-án. Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A környékén lévő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el. A tűzhányó tevékenysége utána fokozatosan alábbhagyott, ezért éppen múlt szombaton egy fokozattal lejjebb vitték a riasztási szintet a legmagasabbról, és

6 kilométerről 4-re csökkentették a kiürítési zóna sugarát,

így több ezer ember az ideiglenes szállásokról visszaköltözhetett otthonába. Tizenötezer azonban még a napokban sem térhetett haza.

Az indonéziai Bali a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lombok szigetétől nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a sziget déli részén található.