Az összeomlás szélére jutott a mostani világrend?

Wolfgang Ischinger
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 8: Chairman of the Munich Security Conference (MSC), Wolfgang Ischinger holds a press conference at Federal Press Centre, ahead of the 54th Munich Security Conference, which will be held on 16-18 February, in Berlin, Germany on February 8, 2018. Cuneyt Karadag / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A ma ismert világrend összeomló félben van, ennek következtében pedig megnőtt a komolyabb konfliktusok kitörésének a veszélye. Többek között ez lesz az idei Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia fő témája.
Vágólapra másolva!

A biztonságpolitikai szakértők ritkán optimisták, a jelentéseik pedig még kevesebb okot adnak az örömre.

A Müncheni Biztonságpolitika Konferencia idei címe:

szintén bizonytalanságot vetít előre.

Wolfgang Ischinger, a rendezvény házigazdája szerint a tavalyi év során világ ismét közelebb került egy fegyveres összetűzéshez.

Wolfgang Ischinger, Müncheni Biztonságpolitika Konferencia elnöke Forrás: AFP/Anadolu Agency/Cuneyt Karadag

Ő elsősorban Észak-Korea és az Egyesült Államok között elmérgesedett viszonyra, Szaúd-Arábia és Irán rivalizálására, illetve Európában a NATO-Oroszország kapcsolatok további romlására utal.

Aggódik továbbá a közel-keleti helyzet miatt, amin nagyon sokat ronthat a török beavatkozás Szíriában.

Szerinte

el sem tudjuk képzelni, hogy milyen katasztrófával járhat, ha Washington és Ankara esetlegesen katonai összetűzésbe kerülhet egymással.

Binali Yildirim török miniszterelnök megérkezik a rendezvényre Münchenben Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Vélhetően azért hívták meg Törökország kormányfőjét a konferenciára, hogy ennek elejét vegyék.

Az európaiak saját magukról kell gondoskodjanak?

Európának a jövőben többet kell költenie a saját biztonságára, mivel már nem biztos, hogy Amerika megvédi őket, főleg ha a GDP-jük 2%-át nem fordítják hadügyi kiadásokra, ahogy arra valamennyien ígéretet tettek még a NATO 2014-es walesi csúcstalálkozóján.

Angela Merkel német kancellár is arról beszél, hogy az európaiaknak a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, de ennek ellenére Berlin nagyon keveset költ honvédelemre.

Ha 2024-ig – ahogy megígérték – az EU tagállamai és Norvégia 2%-ra emelik a hadi kiadásaikat, akkor az észak-atlanti szervezet költségvetése 50%-kal megnő, elérve a 386 milliárd dollárt.

A hatékonyság növelése érdekében szükség van a kontinens hadseregeinek az minél jobb összekapcsolására, illetve a digitalizációjára.

Jelenleg egyikre sem fordítanak elegendő forrást.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára megérkezik a nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Fontos lenne az európai hadiipar jobb összehangolására is,

ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tagországoknak német és francia fegyvereket kellene vásárolniuk.

Az előkészítő dokumentumok megemlítik az Európai Unió 25 tagállama által aláírt Állandó Strukturált Együttműködés (Permanent Structured Cooperation - PESCO) nevű okmányt, amelynek célja hosszabb távon egy közös hadsereg létrehozása, amit sokan támogatnak.

A klímaváltozás és az ezzel részben összefüggő migrációs hullám szintén nagyon fontos fejezetei lesznek a konferenciának. A dokumentum szerint az elmúlt három évben hőségrekordok dőltek meg világszerte, növekedett továbbá a nagy erősségű viharok és árvizek kockázata is.

Felhívják a figyelmet a klímaváltozás, a regionális katonai konfliktusok és az illegális migráció összefüggéseire.