Bombát találtak az egyik londoni repülőtér mellett

earnings aviation Horizontal
British Airways airplanes are seen on the runway with the towers and buildings of the Canary Wharf financial district in background before taking off at London City Airport in London on October 27, 2017. British Airways parent group IAG forecast on October 27 a 20-percent jump in operating profit this year thanks to rising demand and falling costs. Operating profit before exceptional items, and at current fuel prices and exchange rates, was forecast to hit 3.0 billion euros ($2.7 billion) in 2017, IAG said in an statement. That was up from 2.5 billion euros in 2016. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Egész napra lezárták hétfőn London egyik repülőterét, a pénzügyi központ tőszomszédságában működő Cityt, mivel előző nap II. világháborús német bombát találtak a repülőtér közvetlen közelében.
Vágólapra másolva!

A környéket a Scotland Yard és a királyi haditengerészet már éjszaka lezárta, de ez a repülőtér forgalmát még nem érintette, mivel a City éjjel nem működik, és hétvégenként egyébként is jelentősen korlátozzák forgalmát, tekintettel a környék sűrűn beépített lakónegyedeire.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City az egyetlen olyan, amely a brit főváros belterületén működik.

A City a legkisebb forgalmú londoni repülőtér Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó üzletemberek körében, mivel munkahelyükről néhány perc alatt elérhető, és a belföldi célállomások mellett más európai pénzügyi központokba, illetve New Yorkba is el lehet jutni innen közvetlen járatokkal.

A hétfői lezárás a repülőtér közleménye szerint hozzávetőleg 16 ezer utast érint.

A bombát a repülőtér környékén zajló felújítási munkák közben találták a Temze folyóban. A helyszínre vezényelt haditengerészeti szakértők megállapították, hogy a robbanószerkezet működőképes, a Scotland Yard ezután rendelte el a repülőtér és a környező utak lezárását mintegy 200 méteres körzetben. A lezárt területről a lakókat is evakuálták.

A City a legkisebb forgalmú londoni repülőtér; évente 4,5 millió utas használja. A londoni repülőterek közül messze a legnagyobb a főváros nyugati határában működő Heathrow, amelyen évente 75 millió utas fordul meg.

A City az egyetlen az öt londoni nemzetközi repülőtér közül, amelyre nem közlekednek menetrendszerű járatok Budapestről.

A környéken a múlt század első felében London akkori tengeri kikötőjének dokkjai működtek – a városrész neve ma is Docklands –, amelyeket különösen heves német légitámadások értek az angliai csata hónapjaiban.

Az 1980-as évektől kezdve azonban az egykori kikötői körzet a londoni pénzügyi szolgáltatási központ keleti-délkeleti terjeszkedésének fő célterületévé vált, a dokkok helyét mára felhőkarcolók foglalták el.
Ennek az új pénzügyi központnak a kiszolgálására építették fel a City repülőteret, amelyen 1987 őszén indult meg a forgalom.