Közvetlen nagysebességű vonatjárat indul Amszterdam és London között

transport Horizontal
The Eurostar train arrives at Rotterdam Central Station, on February 1, 2018. Train manufacturer Siemens and Dutch train company NS (Nederlandse Spoorwegen) are conducting tests on the service that will make the connection between Amsterdam, Brussels and London. The passenger service is expected to be launched in late 2017, according to reports. / AFP PHOTO / ANP / Lex van LIESHOUT / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Közvetlen nagysebességű vonatjáratot indítanak április elejétől Amszterdam és London között - jelentette be a Nagy-Britanniát Európa szárazföldi részével összekötő Eurostar vasúttársaság.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint eleinte napi két járatot indítanak. Az út várhatóan 3 óra 40 perc lesz Londonból Amszterdamba, visszafelé azonban 30 perccel tovább fog tartani a Brüsszelben beiktatott útlevél-ellenőrzés miatt. Erre azért van szükség, mert a szigetország nem tagja a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni rendszernek.
"Ideiglenes intézkedésről van szó, amíg meg nem születik az egyezség a brit és a holland kormány között arról, hogy még Hollandiában elvégezhessék az iratok ellenőrzését" - közölte a vállalat szóvivője, hozzátéve, hogy ez 2019 végére várható, addigra kiépítik a szükséges infrastruktúrát Amszterdamban és Rotterdamban.

Az Eurostar megérkezik Amszterdamba: a Siemens és a Nederlandse Spoorwegen már teszteli az új szerelvényeket Forrás: AFP/Lex Van Lieshout


A hivatalos statisztikák szerint a légiutasok száma évi négymillió körül van a két város között. A Eurostar az 1994-es indulása óta London, Párizs és Brüsszel, illetve több köztes francia és belga célállomás között közlekedteti 300 kilométer/órás sebességgel haladó szuperexpresszeit a Csatorna-alagúton keresztül.