Bevezetik Lettországban is a Magnyitszkij-törvényt

Vágólapra másolva!
A lett parlament csütörtökön elfogadta az amerikai Magnyitszkij-törvény helyi változatát, amelynek értelmében beutazási tilalommal sújthatják a korrupcióban, pénzmosásban vagy emberijog-sértésekben érintett személyeket.
Vágólapra másolva!

A 100 tagú Saeima (parlament) 60 képviselője támogatta a rendelkezést, hét ellenszavazat és három tartózkodás mellett. A törvényhozás a voksolást követően felszólította a rigai vezetést, hogy a feketelistára kerülő 49 személlyel szemben rendeljen el beutazási tilalmat.

"Magnyitszkij halála óta több ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Észtország és Litvánia, de az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is törvényhozási aktusokat fogadott el, amelyekben Oroszország cselekedeteit elfogadhatatlannak minősítették a Magnyitszkij-ügyben, s párhuzamosan szankciókat vezettek be a Magnyitszkij-üggyel kapcsolatban álló személyekkel szemben" – mondta a Saeima külügyi bizottságának vezetője. A politikus azzal indokolta a lett verzió elfogadását, hogy Lettország így akar összhangba kerülni ezekkel és más olyan demokratikus államokkal, amelyek hasonló intézkedésekre készülnek.

Az Egyesült Államokban 2012-ben, Barack Obama hivatali idejében lépett életbe a Magnyitszkij-törvény, amely orosz tisztségviselők vagyonának befagyasztásáról és a velük szemben elrendelt utazási tilalomról rendelkezett.

Az eredeti feketelistán szereplő személyeknek közük volt az állami visszaéléseket vizsgáló, a moszkvai Butirka börtönben vizsgálati fogságban tartott Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd 2009-es halálához. Washington azóta mintegy 40 orosz állampolgárral szemben alkalmazta a törvényt, és 2016-ban az egész világra kiterjesztette az eredetileg csak Oroszországra korlátozott jogszabály hatáskörét.