Amerika is egy hónapos fegyvernyugvást javasol Szíriában

Vágólapra másolva!
Az ENSZ-hez hasonlóan az amerikai külügyminisztérium is egy hónapos fegyvernyugvást javasol Szíriában.
Vágólapra másolva!

A Heather Nauert külügyi szóvivő aláírásával megjelent közlemény hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokat megdöbbentik azok a nemrégiben nyilvánosságra került jelentések, amelyek szerint az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket alkalmazott. A szóvivő elítélte az egyre szélesebb körű bombázásokat, amelyek az elmúlt 48 órában több tucat civil halálát okozták.

A külügyi közlemény iszonyatosnak nevezte a polgári infrastruktúrák, köztük kórházak elleni folyamatos támadásokat.

Az Egyesült Államok az erőszak egy hónapos visszafogásának javaslatával lényegében az ENSZ hasonló felhívását támogatja.

A fegyvernyugvás alatt a világszervezet humanitárius támogatással sietne a szíriaiak segítségére, illetve részt venne mintegy 700 civil kimenekítésében a térségből.

Az ENSZ által követelt egyhónapos szíriai fegyvernyugvás nem reális – jelentette ki Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete csütörtökön New Yorkban.

– mondta a diplomata újságírók előtt az ENSZ székhelyén.

Míg az orosz állandó ENSZ-képviselő nyilatkozott, az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tanácskozott a szíriai humanitárius válságról. Az elmúlt négy nap légitámadásaiban több mint kétszázan haltak meg a 2013 óta ostromlott Kelet-Gútában.

A tanácskozás összehívását Svédország kezdeményezte, miután Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora egyhónapos humanitárius tűzszünetet szorgalmazott.

Szíriában több mint 13,1 millióan szorulnak humanitárius segélyre, közöttük van a 6,1 millió belső menekült is.