Különös kegyetlenséggel öltek meg egy orangutánt

borneói orangután
Bornean orangutan (Pongo pygmaeus) in the Menagerie or Zoo of the Jardin des Plantes, part of the Musee National d'Histoire Naturelle (National Museum of Natural History), in the 5th arrondissement of Paris, France. Picture by Manuel Cohen
Vágólapra másolva!
Több mint 130 légpuska-lövedéket találtak egy megölt orangután tetemében Borneó szigetének indonéziai részén – közölte szerdán egy helyi természetvédő csoport.
Vágólapra másolva!

A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.

A körülbelül 5-7 éves hím állatra kedden találtak Kutaj régióban – mondta a Centre for Orangutan Protection orangutánmentő szervezet élőhelyvédelmi szakembere.

– tette hozzá.

A borneói orángután a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik Forrás: AFP/Manuel Cohen

Múlt hónapban Közép-Kalimantan tartomány egy folyójában találtak orangutántetemet, 17 légpuskalövedék volt benne. Az állatot a vízbe dobás előtt lefejezték.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon.

Fennmaradásukat az orvvadászat és az őserdők irtása veszélyezteti.

Az egyre nagyobb területet elfoglaló olajpálma-ültetvények miatt gyakoriak a konfliktusok a lakosok és a főemlősök között, amelyek behatolnak az ültetvényekre és a településekre.

Az orgazdák azért rendelik meg az orangutánokat az orvvadászoktól, hogy társállatnak adják el őket.