Még mindig Los Angelesben van a legtöbb dugó

autópálya
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 05: Traffic on the northbound and southbound lanes of the 110 Harbor Freeway starts to stack up during rush hour traffic on February 5, 2013 in Los Angeles, United States. According to a report, traffic congestion was the second-worst in the country in the greater Los Angeles area. An average commuter spent 61 hours delayed in traffic during 2011. The cost of the wasted time and gas is about $1,300 per commuter according to a report. Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hatodik egymást követő éve lett Los Angeles a világ legtöbb forgalmi torlódással sújtott városa 2017-ben: az Egyesült Államok nyugati részén fekvő városban az autósok fejenként átlagosan 102 órát töltöttek tavaly csúcsforgalmi dugókban.
Vágólapra másolva!

Az Inrix közlekedési elemző társaság frissen közzétett Global Traffic Scorecard elnevezésű szokásos évi jelentése szerint a lista második helyén álló Moszkvában és a bronzérmes New Yorkban is átlagosan 91 órát vesztegeltek dugókban az autósok.

A tanulmány szerint az elpazarolt üzemanyagot és időt nézve

a Los Angeles-i csúcsforgalmi dugókban eltöltött 102 óra fejenként 2828 dollárjába (709 ezer forint) került az autósoknak,

és a közvetlen, valamint közvetett költségeket nézve 19,2 milliárd dollárjába a városnak.

Az öt kontinens 38 országának 1360 városát rangsoroló lista negyedik helyén végzett brazíliai Sao Paulóban 86, San Franciscóban 79, a kolumbiai Bogotában 75, Londonban 74, az oroszországi Magnyitogorszkban 73, a szintén oroszországi Jurgában 71, Atlantában pedig 70 órát töltöttek tavaly az emberek dugókban. Budapest 335. a világranglistán, a magyar fővárosban tavaly 24 órát ültek forgalmi torlódásban az autósok.

A torlódások a gazdaságra is rossz hatással vannak Forrás: AFP/2013 Getty Images/Kevork Djansezian

A mutatók szerint 2017-ben is az Egyesült Államok volt a legtöbb dugóval sújtott fejlett ország a világon. Az amerikaiak átlagosan 41 órát veszítettek tavaly az idejükből a csúcsforgalmi dugók miatt, ami átlagosan 1445 dollárjába került egy amerikai autósnak.

"A forgalmi torlódások több száz milliárd dolláros költséget rónak az Egyesült Államokra, ami veszélyezteti a jövőbeli gazdasági növekedést és a csökkenti az életszínvonalat" – húzta alá közleményében Graham Cookson, az Inrix vezető közgazdásza.

Mint fogalmazott: "amennyiben el akarjuk kerülni, hogy a forgalmi torlódások tovább csapolják a gazdaságunkat, akkor muszáj áldoznunk az intelligens közlekedési rendszerekre, hogy kezelni tudjuk a mobilitási kihívásokat".