Nőtt a tajvani földrengés áldozatainak száma

Hualien, 2018. február 7. A mentőegységek tagjai utórengés miatt menekülnek az előző napi földrengéstől összedőlt épületek egyikéből a kelet-tajvani Hualien városban 2018. február 7-én. A Hualien megyét sújtó, 6,5-ös erősségű földmozgásban öten életüket vesztették, 254-en megsérültek, 88 személy elűnt. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Vágólapra másolva!
Heten meghaltak és 260-an sérültek meg a keddi földrengésben Tajvan keleti részén az újabb jelentések szerint. A Hszinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy a földrengés 6,5-ös erősségű volt a korábbi jelentésekkel szemben, amelyek 6-os erősségű földrengésről írtak.
Vágólapra másolva!

A mentőcsapatok 224 embert menekítettek ki a romok alól, 67 embert továbbra is keresnek.

Hualien, 2018. február 7. A mentőegységek tagjai utórengés miatt menekülnek az előző napi földrengéstől összedőlt épületek egyikéből a kelet-tajvani Hualien városban 2018. február 7-én. A Hualien megyét sújtó, 6,5-ös erősségű földmozgásban öten életüket vesztették, 254-en megsérültek, 88 személy elűnt. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo) Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Az ország keleti részén található Hualien megyét megrázó földmozgás több épületben okozott kárt az azonos nevű székvárosban. Az áldozatok közül négyen egy összeomlott, tizenkét emeletes tömbház alatt haltak meg Az ötödik halottat a Marshal Hotel romjai alól húzták ki. A hatodik áldozat halálának körülményeivel kapcsolatosan nem tudni részleteket. A hetedik halott, egy kínai nő a kórházba szállítását követően halt bele sérüléseibe.

Földrengéstől megdőlt lakóépület a kelet-tajvani Hualien városban 2018. február 7-én. Forrás: MTI/AP/Tajvani Központi Hírüg/-------------------

Kétszáz háztartás áram nélkül maradt, 35 ezer háztartásban pedig nincs víz

- közölte a tűzoltóság. Hualien városában mintegy 100 ezren laknak.

Kína kész mentőcsapatokat küldeni a szigetre - jelentette be Csang Cse-csün tajvani ügyekért felelős kínai illetékes. Csang a kínaiak együttérzéséről biztosította a tajvaniakat. A földrengésben több kínai állampolgár megsérült.

A későbbi híradások szerint Tajvan elutasította a Kína által felajánlott segítséget.

"Jelenleg elég munkavállalóval és infrastruktúrával rendelkezünk a mentési művelet támogatásához (...) Nagyra értékeljük Kína ajánlatát, de jelenleg nincsen szükségünk a segítségére" - mondta Csiu Csuj-cseng, a tajvani Anyaországi Ügyek Tanácsának helyettes vezetője a South China Morning Post hongkongi napilap szerint.

- tette hozzá Csiu.

Hualien, 2018. február 7. Forrás: MTI/AP/Tajvani Központi Hírüg/-------------------

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a földrengés epicentruma Hualientől több mint 18 kilométerre, a tengeren, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. A rengés egyes térségekben különösen intenzíven érezhető volt, Hualien külvárosában és Nanaóban elérte a legmagasabb, hetes fokozatot az intenzitási skálán.

A földmozgást szerda délelőtt 9 óráig 26 utórengés követte, ezek közül több meghaladta az 5-ös erősséget, az egyik utórengés 5,7-es erősségű volt.

Egy helyi tisztségviselő elmondta, hogy ez volt a legsúlyosabb földrengés Hualienben az elmúlt öt évtizedben.

Február 4-e óta több mint 100 földrengés rázta meg a térséget, és szakértők a következő hetekben továbbiakra számítanak.

2016-ban több mint százan vesztették életüket Tajvan déli részén egy földrengésben, 1999-ben pedig több mint kétezer halálos áldozatot követelt egy 7,6-es erősségű földmozgás, amelyet az egész szigeten érezni lehetett.