Inkognitójának megőrzéséért pereskedik a lottónyertes

Lottó Powerball Lottery Reaches Third Highest Jackpot GettyImageRank2 GAME Gambling Chance Wealth HORIZONTAL USA STORE Illinois Chicago - Illinois Customer LOTTERY TICKET 7-Eleven Human Interest Powerball 2015 Money
CHICAGO, IL - FEBRUARY 11: A Powerball lottery ticket is printed for a customer at a 7-Eleven store on February 11, 2015 in Chicago, Illinois. Ticket sales have caused the jackpot to grow $500 million, one of the largest in the game's history. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordult névtelenségének megőrzése céljából egy amerikai nő, aki minden idők nyolcadik legnagyobb, 560 millió dolláros főnyereményét ütötte meg január 6-án a Powerball lottón New Hampshire államban.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre csak Jane Doe (Ismeretlen Nő) néven azonosított lottózó már bánja, hogy óvatlanul felfedte nevét a nyertes szelvény bemutatásakor, mert az állam szerencsejáték-bizottsága a helyi információs törvény alapján jogosult, sőt kikérés esetén köteles nyilvánosságra hozni a nyertes kilétét, a települést, ahol lakik, és a szelvény vásárlásának helyszínét. Jane Doe azzal érvel, azért írta rá saját nevét a lottószelvényre, mert a bizottság honlapján olvasottak szerint úgy hitte, köteles ezt megtenni, pedig a nyereményt felvehette volna névtelenül, meghatalmazottak által is.

A nő személyazonossága azért derült ki, mert ráírta a nevét a lottószelvényre Forrás: AFP/Scott Olson

A szerencse kegyeltje még nem nyújtotta be a nyertes szelvényt, de bemutatott róla egy fénymásolatot, és azon szerepel a neve. A szerencsejáték-bizottság közölte vele, hogy ennek alapján kötelesek közzétenni adatait, ha bárki kéri tőlük.

A nő ügyvédei azzal érvelnek, hogy a lottózó magánélethez fűződő joga erősebb a nyilvánosság azon jogánál, hogy megismerje a nyertes kilétét.

"A hölgy szeretne tovább úgy dolgozni, bemenni egy boltba vagy részt venni nyilvános eseményeken anélkül, hogy újjal mutogatnának rá, mint a félmilliárdos jutalom nyertesére. Továbbra is New Hampshire államban óhajt élni, és viszonozni akar valamennyit az államnak és a közösségnek, amelytől oly sokat kapott" – írták beadványukban a jogászok. A kereset szerint a nyertes jótékony célokra akarja fordítani a nyeremény egy részét.

New Hampshire egyike azonban kevés amerikai államnak, ahol meghatalmazottak a nyertes kilétének felfedése nélkül vehetik át a lottónyereményt, 2016-ban egy 487 millió dollárt elnyerő helyi családnak így sikerült megőriznie névtelenségét.