Magasabban kell repülniük az orosz harci repülőgépeknek

szíria, orosz katonai repülőgép, csatarepülőgép
Szarakib, 2018. február 3. Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány felett lelőtt Szu-25 típusú orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Szarakib település közelében 2018. február 3-án. Az orosz gépet egy szíriai ellenzéki csoport rakétával lőtte le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette. (MTI/EPA/Abdalla Szaad)
Vágólapra másolva!
A fegyveres konfliktus dúlta szíriai területek felett magasabban kell repülniük az orosz harci repülőgépeknek egy új parancs szerint.
Vágólapra másolva!

Az Izvesztyija című orosz napilap hétfői közlése szerint

a repülőgépeknek a jövőben be kell tartaniuk a legalább 5000 méteres repülési magasságot.

A parancsot azt követően adták ki, hogy a hétvégén egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban egy vállról indítható rakétával lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet.

A lap a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte az információt. Az Izvesztyija szerint hasonló rendelkezés már korábban is érvényben volt, de az elmúlt napokban ismeretlen okok miatt alacsonyabban repültek a gépek.

Az Idlíb tartomány felett lelőtt Szu-25 típusú orosz csatarepülőgép lángoló roncsai Forrás: MTI/EPA/Abdalla Szaad

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a gépet a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen lőtték le, a pilóta katapultált, de a földet érés után "a terroristákkal vívott harcban életét vesztette".

A minisztérium később hozzátette, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a rakétát indították, és a lázadók rádiókommunikációjának lehallgatása alapján a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

A lázadók azt mondták, hogy az orosz gép több másikkal együtt civilek elleni támadásban vett részt. A civilek gépkocsikkal egy főútvonalon menekültek olyan falvakból, amelyeket a kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni szervezet fegyveresei lerohantak. Az orosz gépek támadásában hét civil meghalt az úton.