Az ecuadoriak többsége nem akar korlátlanul újraválasztható elnököt

Lenín Moreno
Lenín Moreno, Ecuador elnöke.
Vágólapra másolva!
A vasárnapi népszavazáson a többség arra voksolt, hogy töröljék el azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy minden választás útján elnyerhető pozíció birtokosa, így az elnök is korlátlanul újraválasztható legyen.
Vágólapra másolva!

A referendumot a latin-amerikai ország

jelenlegi államfője, Lenín Moreno kezdeményezte.

A baloldali kormánypárt jelöltje tavaly áprilisban nyerte meg az elnökválasztást, akkor Rafael Correa Delgadót váltotta ebben a tisztségben. Moreno ezzel a népszavazási kezdeményezéssel azt akarta megakadályozni, hogy Correa a jövőben ismét a hatalom csúcsára jusson.

Az ecuadori alkotmánybíróság 2014-ben egyhangú döntéssel hagyta jóvá az ország alkotmányának módosítását, amely lehetővé tette az elnök korlátlan újraválaszthatóságát. A módosítást a parlament megszavazta, nem is volt nehéz dolga, hiszen az akkor többségben lévő kormánypárt kezdeményezte a változtatást. Ennek értelmében minden, választás útján elnyerhető pozíció birtokosa, így az elnök is korlátlanul újraválasztható. A módosítás

nagy felháborodást váltott ki

az ellenzék körében, ugyanis szerinte az a demokrácia alapelveit ássa alá.

Lenín Moreno Forrás: AFP/Juan Ruiz

Az államfő, a 64 éves Moreno az alelnöki hivatalt látta el Correa elnöksége idején, ez utóbbinak volt a pártfogoltja, de később a két politikus között

kiéleződtek az ellentétek,

és Moreno népszavazás kezdeményezésével akarta megakadályozni, hogy elődje - aki tíz éven át, 2007-től 2017-ig ült az elnöki székben - ismét indulhasson bármilyen jövőbeni választáson.

Bár vasárnap este még csak a szavazatok részleges összeszámlálása alapján jelentették be, hogy az ecuadoriak több mint 64 százaléka voksolt az újraválaszthatóságot biztosító rendelkezés megszüntetése mellett, a hírügynökségek biztosra vették, hogy a végleges adatok is ezt mutatják majd.