Brüsszel: nyár után jönnek a migránsok

Vágólapra másolva!
Charles Michel belga miniszterelnök hétvégi interjújában úgy fogalmazott, egyetértés van a Visegrádi Országoknak a dublini reform ügyében adandó ultimátumról: ha nem lehet velük megegyezni, akkor minősített többséggel fognak dönteni nélkülük.
Vágólapra másolva!

Charles Michel miniszterelnök a hétvégén hosszú interjút adott a Le Soir-ban a nagy belföldi polémiát kavart törvénytervezet kapcsán, amely lehetővé tenné, hogy az illegális migránsok szállásadóinak lakásán is le lehessen tartóztatni a keresett személyeket. Michel hosszan érvel kormányának „keménykezű, de humánus" politikája mellett, hangsúlyozva, hogy a „nagylelkű" befogadóknak természetesen nem eshet baja a rendőri látogatásból, és felszólítva minden itt tartózkodót, hogy legális úton próbálja rendezni státuszát. Az újságírói felvetésre, miszerint ebben sokakat éppen a dublini rendszer visszásságai akadályoznak meg, a miniszterelnök a következőket feleli:

„Ha mi vagyunk az egyetlen ország Európában, amely nem alkalmazza a dublini rendszert, az embercsempészek és azok, akik mások szenvedésén keresnek, elsőként értik meg az üzenetet. Nagyon elkötelezett vagyok a dublini rendszer reformja mellett: ez ügyben ultimátumot fogalmaztunk meg a visegrádi országok felé, akik megtagadják a szolidaritást és a migránsok befogadását. Összefoglalva: konszenzus híján minősített többséget alkalmazunk az első szemeszter végén, hogy nélkülük hozhassunk döntést."