Állítólag civilekre támadt a Szíria felett lelőtt orosz gép

conflict TOPSHOTS Horizontal
A picture taken on February 3, 2018, shows a Rebel fighter taking a picture of a downed Sukhoi-25 fighter jet in Syria's northwest province of Idlib. Rebel fighters shot down a Russian plane over Syria's northwest Idlib province and captured its pilot, the Syrian Observatory for Human Rights said. / AFP PHOTO / OMAR HAJ KADOUR / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by OMAR HAJ KADOUR has been modified in AFP systems in the following manner: [in Syria's northwest province of Idlib.] instead of [near the Syrian city of Saraqib, southwest of Aleppo.]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Az orosz csatarepülőgép, amelyet lelőttek szombaton a szíriai Idlíb tartományban, előtte részt vett menekülő civilek támadásában – állítja az a lázadócsoport, amelynek fegyveresei lelőtték a Szu-25-öst egy föld-levegő rakétával.
Vágólapra másolva!

A gép pilótája katapultált és földet ért. A dzsihadista Haját Tahrír as-Sám szövetség – melynek a Dzsebhat as-Sám a vezető ereje – közölte, hogy fegyveresei lőtték le az orosz repülőgépet. Egy lázadó azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy agyonlőtték a pilótát, mert pisztolyából tüzet nyitott rájuk, amikor megpróbálták elfogni.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Eszerint is a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt az eset, a pilóta földet érés után "a terroristákkal vívott harcban életét vesztette". A minisztérium később hozzátette, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a rakétát indították, és a lázadók rádiókommunikációjának lehallgatása alapján a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

A lelőtt orosz gép maradványai Forrás: AFP/Omar Haj Kadour

A lázadók azt mondták, hogy az orosz gép, több másikkal együtt, részt vett civilek elleni támadásban. A civilek gépkocsikkal egy főútvonalon menekültek olyan falvakból, amelyeket a kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni szervezet fegyveresei lerohantak. Az orosz gépek légitámadásában hét civil meghalt az úton. Egy hasonló légitámadásban ugyanezen a napon meghalt öt civil Szarakeb városban is – tették hozzá. Mint mondták, az orosz gépeket úgy tudják megkülönböztetni a szíriai hadseregéitől, hogy azok magasabban repülnek.

Az orosz gép lelövésére reagálva az amerikai külügyminisztérium közölte szombat este: elhangzott az a vád, hogy az Egyesült Államok szállította a lázadóknak a rakétát, amellyel lelőtték a gépet. „Az Egyesült Államok semelyik szíriai lázadócsoportnak sem szállított vállról indítható föld-levegő rakétát” - jelentette ki Heather Nauert külügyi szóvivő.