Donald Trump megvonná a segélyeket a nem együttműködő országoktól

Horizontal US President Donald Trump speaks during a meeting at the Customs and Border Protection National Targeting Center in Sterling, Virginia on February 2, 2018. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök szankciókat tervez azon országok ellen, amelyek nem fogadják be az Egyesült Államokból kitoloncolni szándékozott állampolgáraikat.
Vágólapra másolva!

Az elnök erről pénteken este egy virginiai rendezvényen beszélt. Trump a belbiztonsági minisztérium és a határvédelmi szervek virginiai kiképzőközpontjában vett részt kerekasztal-beszélgetésen, majd tájékozódott a központ munkájáról. A vonakodó országokra célozva leszögezte: "ha nem veszik vissza az állampolgáraikat, akkor szankciókkal sújtjuk őket, vámtarifákat vetünk ki ezekre az országokra". Hozzátette: "akkor majd olyan gyorsan visszafogadják őket, hogy még a fejünk is beleszédül". A segélyek megvonásával is megfenyegette ezeket az országokat. Megnevezte Kínát és az afrikai Sierra Leonét.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

A kerekasztal-beszélgetésen Trump felvetette, hogy meg kell vonni a segélyeket azoktól az országoktól is, amelyek illegálisan kábítószert állítanak elő. "Ők nem a barátaink" - fogalmazott, de mindjárt hozzátette, hogy nem említ konkrét példákat. "Dollármilliárdokat adunk nekik segélyek formájában, és nem teszik azt, amit tenniük kellene, de most majd nagyon kemény intézkedéseket hozunk" - mondta.

Donald Trump a szakembereknek hangsúlyozta, hogy a határok védelméhez szükség van az általa szorgalmazott átfogó bevándorlási törvényre. A belbiztonságért felelős tisztségviselők munkája "száz százalékkal könnyebb lenne" megfelelő törvényekkel - szögezte le, kifejtve, hogy szeretne megállapodásra jutni ez ügyben a demokrata párti politikusokkal.