Nyolc évre ítélték az oroszországi Kirov megye volt kormányzóját

2018.02.01. 23:40

Nyolcévi fegyházbüntetésre és 48 millió rubel (mintegy 212 millió forint) bírságra ítélte vesztegetés két rendbeli elfogadása miatt Nyikita Belihet, Kirov megye volt kormányzóját csütörtökön egy moszkvai bíróság.

Belih ártatlanságát hangoztatta és azt, hogy provokáció áldozata lett. Védelme közölte, hogy fellebbezni fog.

A volt politikust 2016 júniusában egy moszkvai étteremben vették őrizetbe, amint a hatóságok szerint éppen kenőpénzt vett át. A kormányzóról fotót tettek közzé, amelyen egy 100 eurós kötegekkel borított asztalnál ülve látható. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a bankók jelöltek voltak.

A 43 éves politikus 2009 óta volt kormányzó. Korábban a Jobboldali Erők Szövetsége nevű liberális párt elnöke volt, amelyből kilépett, de mint kormányzó, a többi kollégájával ellentétben az Egységes Oroszországhoz nem csatlakozott.

Belih ügyét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) részéről az az Oleg Feoktyisztov tábornok kezelte, aki a Rosznyefty olajipari vállalat biztonsági főnöke lett, és akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Alekszej Uljukajev volt gazdaságfejlesztési minisztert különösen nagy összegű (2 millió dollár) kenőpénz elfogadása miatt ugyancsak nyolcévi fegyházra ítélték.