Megtörtént: Mihai Tudose bocsánatot kért az akasztásos kijelentése miatt

2018.02.01. 13:35

Bocsánatot kért Facebook-oldalán Mihai Tudose volt román kormányfő mindazon közösségektől, amelyeket "félreérthető kijelentésével" megsértett.

Tudose egy január 10-i tévéműsorban, egy hasonlattal áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat.

Mihai Tudose, Románia ex-miniszterelnökeForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A pártján belüli hatalmi harc nyomán nemrég lemondatott politikus közösségi oldalán azt írta: kijelentésével az állami jelképekről szóló törvények betartatásának szükségességére utalt, és a törvény betartatásával kapcsolatos felelősségükre akarta figyelmeztetni a köztisztviselőket.

Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek minden olyan közösségtől, illetve a kisebbségek minden olyan tagjától, amelyek és akik gyűlöletszításként vagy erőszakra való felbujtásként érthető nyilatkozatom miatt sértve érezték magukat - közölte Facebook-oldalán a bukott kormányfő.

Szerinte ez az értelmezés nincs összhangban elveivel, maga is a közösségek közötti kölcsönös tisztelet és párbeszéd híve, elítéli az intoleranciát és a gyűlöletkeltést.

"Ebből a leckéből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásaimban körültekintőbben és pontosabban kell kifejeznem magam, és nem szabad olyan értelmezéseket lehetővé tennem, amelyeket nem tudok vállalni" - zárta bejegyzését Tudose.

A volt miniszterelnökazt követően szánta rá magát a nyilvános bocsánatkérésre, hogy tegnap akasztásos kijelentéséért a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elé idézték.Mihai Tudosénak - a magyarság körében - nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízióban hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok közös autonómianyilatkozatáról kérdezték.

Ő egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

Kijelentését román részről elsőként az időközben kormányfővé kinevezett Viorica Dancila akkori EP-képviselő bírálta, majd később Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke is elhatárolódott tőle.

Más román párt nem foglalt állást a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK