Megtörtént: Mihai Tudose bocsánatot kért az akasztásos kijelentése miatt

Mihai Tudose
Romania's Prime Minister Mihai Tudose arrives to speak to the press after a meeting at the PSD party's headquarters in Bucharest on October 10, 2017. Romanian Prime Minister Tudose and Social Democrat leader Dragnea reached an agreement on October 12, 2017 on a cabinet reshuffle, avoiding a new political crisis three months after the overthrow of the previous left-wing government. / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért Facebook-oldalán Mihai Tudose volt román kormányfő mindazon közösségektől, amelyeket "félreérthető kijelentésével" megsértett.
Vágólapra másolva!

Tudose egy január 10-i tévéműsorban, egy hasonlattal áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat.

Mihai Tudose, Románia ex-miniszterelnöke Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A pártján belüli hatalmi harc nyomán nemrég lemondatott politikus közösségi oldalán azt írta:

kijelentésével az állami jelképekről szóló törvények betartatásának szükségességére utalt, és a törvény betartatásával kapcsolatos felelősségükre akarta figyelmeztetni a köztisztviselőket.

- közölte Facebook-oldalán a bukott kormányfő.

Szerinte ez az értelmezés nincs összhangban elveivel, maga is a közösségek közötti kölcsönös tisztelet és párbeszéd híve, elítéli az intoleranciát és a gyűlöletkeltést.

"Ebből a leckéből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásaimban körültekintőbben és pontosabban kell kifejeznem magam, és nem szabad olyan értelmezéseket lehetővé tennem, amelyeket nem tudok vállalni" - zárta bejegyzését Tudose.

A volt miniszterelnök

azt követően szánta rá magát a nyilvános bocsánatkérésre, hogy tegnap akasztásos kijelentéséért a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elé idézték.

Mihai Tudosénak - a magyarság körében - nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízióban hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok közös autonómianyilatkozatáról kérdezték.

Ő egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy

Kijelentését román részről elsőként az időközben kormányfővé kinevezett Viorica Dancila akkori EP-képviselő bírálta, majd később Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke is elhatárolódott tőle.

Más román párt nem foglalt állást a kérdésben.