Letartóztattak 29 nőt Iránban, mert levették a fejkendőjüket

2018.02.01. 20:32

A helyi rendőrség szerint a nőket a külföldi propaganda vezette meg, ezért vették le egy tiltakozó akció keretében a fejkendőjüket, amelyet egyébként kötelező viselniük az utcán.

Az elmúlt hetekben egyre több iráni nő követelte a fejkendő kötelező viselésének eltörlését, és erre úgy hívják fel a figyelmet, hogy az utcán, a nyilvánosság előtt leveszik fejkendőjüket és egyfajta lobogóként lengetik. A tiltakozókhoz hírek szerint a fejkendőt önként viselő hívő muszlim nők, idősebb asszonyok, férfiak és a klérus néhány tagja is csatlakozott országszerte.

Az iszlám köztársaságban kilencéves korától minden lánynak és nőnek viselnie kell a hajukat elfedő fejkendőt a nyilvános helyeken. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy eltakarják alakjukat. A fejkendőviselet hovatovább negyven éve kötelező Iránban, a nők többsége azonban ellene van.

Képünk illusztrációForrás: Dreamstime

A fejkendő kötelező viselése elleni akciók szakértők szerint újabb hullámát jelentik az Iránon az elmúlt év végén és az idei elején végigsöprő politikai-gazdasági tüntetéseknek. A december 28-án kezdődött tíznapos demonstrációk elsősorban az infláció és a korrupció ellen indultak, aztán egyre inkább rendszerellenessé váltak.

Haszán Róháni iráni elnök a fejkendő-akciók ügyében egyelőre nem szólalt meg, általánosságban azonban arra figyelmeztette az ország vezetőit, hogy vegyék komolyan a polgárok elégedetlenségét. "Semmit sem érhetünk el, ha az emberek nem állnak mögöttünk és figyelmen kívül hagyjuk bírálataikat" - fogalmazott csütörtökön. Az iráni forradalom február 11-én esedékes 39. évfordulója alkalmából figyelmeztetett: a monarchisták is azt hitték, örökre hatalmon maradnak, az 1979-es forradalom révén azonban végül mindent elvesztettek, mert nem hallották meg a nép hangját. Ez lecke kell, hogy legyen minden hatalmon lévőnek, "hogy nagyon is oda kell figyelni az emberek követeléseire".