Nyolcvannyolc éves koráig börtönben lesz a halál papja

Ivo Poppe, halál papja, Belgium
A Roman Catholic deacon and former nurse, Ivo Poppe (C background), is pictured during the jury constitution before the Assize Court of West Flanders province, in Brugge, on January 15, 2018. Poppe went on trial in Belgium on January 22, 2018 suspected of killing at least 10 people, including his own mother, by injecting air into their veins. / AFP PHOTO / BELGA / KURT DESPLENTER / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Huszonhét évi börtönbüntetésre ítélték csütörtökön a "halál papjának" is nevezett egykori ápolót és római katolikus diakónust Belgiumban, akit öt ember meggyilkolásában talált bűnösnek a brugge-i bíróság.
Vágólapra másolva!

Le Soir című belga lap beszámolója szerint a 61 éves Ivo Poppe elismerte, hogy többeket "halálba segített" a francia határ közelében található Menen település kórházában, ahol annak idején dolgozott.

Mint mondta,

levegőt fecskendezett be áldozatai vénájába,

ezzel halálos kimenetelű légembóliát okozva.

A férfit saját

anyja, apósa, két nagybátyja és egy ismeretlen kórházi beteg meggyilkolásában

találták bűnösnek.

Ivo Poppe a bíróságon Forrás: AFP/Kurt Desplenter

Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte.

Poppe korábban arról számolt be, tíz-húsz emberrel végzett, hogy véget vessen a szenvedéseiknek, a vádhatóság véleménye szerint ráadásul még ennél is sokkal több áldozata lehetett a férfinak, legalább ötven gyanús halálesetről van szó.

A háromgyermekes férfit 2014-ben tartóztatták le, miután pszichológusának arról számolt be, hogy

emberek tucatjait részesítette "kegyes halálban".

A "halál papja" a nyolcvanas és a kilencvenes években dolgozott ápolóként a meneni kórházban, diakónussá szentelése után pedig még 2011-ig látogatta a betegeket.

Belgiumban 2002-ban legalizálták az eutanáziát szigorú körülmények mellett a felnőttek számára, 2014-ben pedig kiterjesztették a szabályozást az ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak számára.