A Frontex újabb művelettel segíti az olasz határvédelmet

2018.02.01. 13:42

Új műveletet indít a Földközi-tenger térségében az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, aFrontex, hogy segítse Olaszország határellenőrzési tevékenységét - közölte az uniós szervezet csütörtökön.

A Themis névre keresztelt új művelet csütörtökön indul, és a 2014 óta működő, az emberkereskedők és embercsempészek kézre kerítésére irányuló Triton műveletet váltja fel.

A Themis keretében folytatódik a bajba jutottak felkutatása és kimentése, de a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak a bűnüldözési, főként a kábítószer-kereskedelem felszámolását célzó feladatok, valamint külföldi harcosok és más terrorista fenyegetések felderítése. A művelet működési területe a Földközi-tenger középső medencéje, főként az Algériából, Tunéziából, Líbiából, Egyiptomból, Törökországból és Albániából induló migrációs útvonalakat ellenőrzi.

Mint elmondták, a Frontex továbbra is jelen van az Olaszországban működő, uniós regisztrációs központokban, az úgy nevezett hot spotokon, ahol segítséget nyújt a tagállami hatóságoknak az migránsok nyilvántartásba vételében.A Frontex hajói tavaly mintegy 38 ezer embert mentettek ki a tengerből.