Akasztással fenyegetőzött a magyar zászló miatt a román miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Bocsánatkérésre és a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására kérte Mihai Tudose román miniszterelnököt Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke - írja az Erdély Online. Tudose korábban azt mondta, hogy ha a magyar zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.
Vágólapra másolva!

Porcsalmi az egyik közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát - írja a portál. Az RMDSZ ügyvezetője szerint "a primitív és középkori viszonyokra jellemző" nyilatkozatával

- Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele - írta Porcsalmi Bálint.

Közzétették a teljes nyilatkozatot

A magyar politikus arra utalt, hogy a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök egy korábbi tévéadásban tett teljes nyilatkozatának a leiratát.

Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek. E szerint a kormányfő azt mondta: Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki.

Mihai Tudosét azzal kapcsolatban kérdezte szerdán a Realitatea hírtelevízió, hogy kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.