Tovább durvul a szócsata a szlovák államfő és belügyminiszter között

Robert Kalinak
Robert Kalinak, szlovák belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Robert Kalinak szlovák belügyminiszter a szerdai kormányülés után kijelentette, hogy kész ismételten kiállítatni a számlákat a magáncélú repülőútjai után Andrej Kiska államfőnek. A pozsonyi kabinet miniszterelnök-helyettese azt is megüzente a szlovák elnöknek, pontosan tudják, hogy mi történt valójában a Mexikóból hazatérő elnöki repülőn, és szánalmas a turbolenciára kenni azt, hogy valaki telehányta a kormánygépet.
Vágólapra másolva!

Robert Kalinak szlovák belügyminiszter azután nyilatkozta ezeket, hogy a pozsonyi elnöki hivatal közleményben cáfolta azt az állítását, miszerint nemrég kiszámlázták volna Andrej Kiskának a Pozsony-Poprad közötti magáncélú repülőútjait.

A szlovák elnök hivatalosan Poprádon lakik, és az elmúlt másfél évben legalább egy tucatszor repült kormánygéppel Pozsonyból haza, és persze vissza.

Andrej Kiska, szlovák köztársasági elnök Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Kiska korábban szóvivője útján közölte, hogy

soha semmilyen számlát nem kapott a vitatott repülőútjai kapcsán, és úgy gondolják, hogy az "ország feje esetén" nincs különbség szolgálati és magánjellegű repülőút között.

Már egy hónapja, hogy Szlovákia másik legfőbb közjogi méltósága, Robert Fico miniszterelnök hivatalos levélben szólította fel Kiskát, hogy fejezze be a magáncélú repüléseit, és

az addigi útjaiért fizesse ki az egymillió eurós (310 millió forint) számlát.

Robert Fico, szlovák miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Erre jött az elnöki hivatal közösségi oldalán a rövid, ám kormányrészről pikírtnek értékelt válasz, hogy "nem érkeztek meg a számlák, nincs mit rendezni!"

Sőt, az államfői hivatal azzal érvelt, hogy az elnök egyébként is a popradi repülőutakat a kormánygépekért felelős belügyminiszter tudtával, azaz engedélyével tette meg, valóban több alkalommal.

Ezután szállt be a politikai adok-kapokba a "keringőre felkért" Robert Kalinak, aki korábban is a szókimondásáról volt ismert. Pár hete kijelentette, soha nem mondta az elnöknek, hogy magánjellegű útjaira használhatja a kormánygépet.

Sőt, határozottan közölte vele, hogy csakis szolgálati útra mehet rajta, de ha mégis az elnöki géppel akarna hazamenni a Magas-Tátrába, akkor azt csak saját zsebére teheti.

Kalinak megjegyzte, hogy Kiska az első számlát ki is fizette, aztán hiába várták a többi pénzt.

Robert Kalinak, szlovák belügyminiszter Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

- nyilatkozta újságíróknak Kalinak, aki mondott ezzel kapcsolatban még egy-két cifrát is.

- fakadt ki újságírók előtt a szlovák belügyminiszter, aki ráadásul megismételte a múlt heti, az államfő mexikói repülőútja kapcsán tett kijelentését is, hogy hamarosan küldik az összehányt kormánygép takarítási számláját is.

A Mexikóból hazatartó szlovák elnök különgépén állítólag "úgy elázott" valaki, hogy utána az egész gépet ki kellett takaríttatni (képünk illusztráció). Forrás: AFP

Kalinák hozzátette, nagyon jól tudják, hogy mi történt valójában a fedélzeten.

Kiska hivatala azzal magyarázta az incidenst, hogy a küldöttség egyik tagjának már a hazaindulás előtt gyomorrontása volt, és azért hányta össze a gépet, mert nem bírta a heves légörvényeket.

- zárta mondandóját a pozsonyi kormányülést követően a szlovák belügyminiszter. Több helyi sajtóorgánum is úgy fejezte be az erről készült beszámolóját, hogy kíváncsian várják a szlovák elnök és belügyminiszter közötti szócsata-sorozat következő epizódját.