Két embert agyonlőttek egy iráni tüntetésen

Irán, tüntetés
Teherán, 2017. december 30. Könnygázfelhő gomolyog egy diák körül, aki a növekvő árak miatt tiltakozik társaival az iráni kormány ellen a Teheráni Egyetemnél 2017. december 30-án, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Az ázsiai ország több városában napok óta tartanak az utcai megmozdulások a rossz gazdasági helyzet miatt. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Két embert agyonlőttek egy tüntetésen a délnyugat-iráni Izéh városában - közölte az ILNA hírügynökség hétfőn. A két embert vasárnap este lőtték le, a tüntetésen többen súlyosan megsebesültek.
Vágólapra másolva!

- mondta Hedajatolláh Hademi helyi képviselő.

A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is kiabáltak. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.

Könnygázfelhő gomolyog egy diák körül, aki a növekvő árak miatt tiltakozik társaival az iráni kormány ellen a Teheráni Egyetemnél 2017. december 30-án, néhány órával az után, hogy kormánypárti tüntetők fejezték ki támogatásukat Irán vezetése iránt. Forrás: MTI/EPA/-------------------


- jelentette ki Róháni az állami televízióban sugárzott beszédében.
A tüntetők - akiknek száma Irán-szerte múlt csütörtök óta több tízezerre nőtt -

eleinte a magas árak ellen tüntettek, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen.

Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték.
A két halálesettel legalább négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az elmúlt napok iráni tüntetésein, amelyek a legnagyobbak a 2009. évi zavargások óta. Vasárnap este két másik ember halt meg a nyugati-iráni Dorudban egy tüntetésekhez közvetetten kapcsolható incidensben. A tüntetők egy tűzoltóautót löktek le a lejtőn, a jármű egy gépkocsival ütközött, a benne utazó két ember meghalt - közölte a város vezetője az állami televízióban.