Sorra dőlnek a hidegrekordok az amerikai Középnyugaton

Vágólapra másolva!
Csontig hatoló hideg idővel kezdődött az újév az Egyesült Államok középső területein: hidegrekordok dőlnek meg, és több újévi ünnepséget is le kellett mondani a rendkívüli időjárás miatt. Nyolc középnyugati államban - Kansas, Missouri és Nebraska egyes térségeiben, valamint Iowa, Minnesota, Dél-Dakota és Észak-Dakota szinte egész területén - veszélyesen alacsony a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a nebraskai Omahában mínusz 26 Celsius-fokot mértek vasárnap este, 1884 óta nem volt ilyen alacsony a hőmérséklet a térségben, ráadásul hétfőn újabb rekord várható. Az omahai hatóságok az előrejelzések miatt lefújták a város nevezetes újévi tűzijátékát, amelyre általában 30 ezer ember kíváncsi.

Még ennél is hidegebb volt

az iowai Des Moines-ben, ahol hétfő hajnalban mínusz 29 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, de a dermesztő szél miatt mínusz 35 Celsius-foknak megfelelőt érezhettek az utcára merészkedők.

A hatóságok be is zárták a település szabadtéri korcsolyaközpontját, és egészen addig nem nyitják ki, amíg nulla fok fölé nem emelkedik a hőmérséklet.
A fagy egyre délebbre húzódik, Louisiana és Georgia államok ugyan hozzászoktak a rövid idejű hidegbetörésekhez, ám most már napok óta nulla fok alatti hőmérsékletek uralkodnak a térségben éjszakánként. Befagyott vízvezetékekről, nem működő akkumulátorokról panaszkodnak a helyiek.
A Wisconsin államban lévő Milwaukeeban, ahol vasárnap két ember halálát okozta a kihűlés, újév napján rendezik meg a hagyományos jegesmedve merülést a Michigan-tóban. Hétfőre azonban mínusz 13 Celsius-fok várható a térségben, ezért a hatóságok minden résztvevőt a legnagyobb óvatosságra intenek. "Kihűlhetsz. Mindenki életében egyszer meg akarja csinálni a jegesmedve merülést... Sajnos, ez most nagy bajt okozhat" - hangoztatta a helyi tűzoltóság illetékese.