Ezért akarják elzavarni a svédek a bevándorláspárti baloldalt

- Horizontal
Migrants sit on the ground before leaving an illegal camp set up in Malmoe, on November 3, 2015, after the police started clearing the Roma camp after a months-long standoff between city authorities and about 200 people who had settled there without permission. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC +++ SWEDEN OUT / AFP / TT NEWS AGENCY / DRAGO PRVULOVIC / TT
Vágólapra másolva!
Pár nappal a sorsdöntő svédországi választás előtt egyelőre csak annyit lehet megjósolni, hogy alapvetően rendeződhet át a politikai térkép a skandináv országban, ahova az elmúlt hat évben 400 ezer bevándorló érkezett. A választás legnagyobb nyertese a bevándorlásellenes Svéd Demokraták lehetnek, míg a kormányzó szocdemek történetük elmúlt 100 évének az egyik legrosszabb eredményét érhetik el. A pártrendszer töredezettsége miatt nagy valószínűséggel kisebbségi kormánya lesz az országnak, de hogy milyen pártokból fog állni az egyelőre rejtély. Az Origo a választás eseményeit a helyszínről követi majd, és folyamatosan beszámolunk a legfrissebb hírekről.
Vágólapra másolva!

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) nagy áttörését hozhatja a szeptember 9-i választás a skandináv országban. A választás előtt pár nappal egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy ki fog az első helyen végezni, és milyen színű kormány alakul, de annyi biztos, hogy olyan szintű változások következnek az ország politikai életében, amire nem volt példa az elmúlt száz évben. Svédországban a többség nemcsak azzal elégedetlen, ahogyan a bevándorlást az elmúlt évtizedek politikai elitje kezelte, hanem a kampányban az egészségügy nehéz helyzete is az SD felé vitte a választókat. Igaz, ez szoros összefüggésben van a bevándorlással, ugyanis az egészségügy helyett a svéd kormány a migránsokra költ.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője szigorúbb bevándorláspolitikát ígér. A párt a választás egyik legnagyobb meglepetését okozhatja Forrás: AFP/Johan Nilsson/Johan Nilsson

100 éve nem volt erre példa

Az országot 2014 óta vezető Stefan Lövfen szociáldemokrata miniszterelnök pártjának a nagy elégedetlenség ellenére még mindig van esélye arra, hogy továbbra is az ország legerősebb pártja maradjon, azonban az

elmúlt 100 éves történetének a legrosszabb eredményét érheti el.

A szocdemek legutóbb az 1911-es választáson szerepeltek 30 százalék alatt. A legfrissebb felmérések szerint a

2014-ben még 31 százalékot szerzett kormánypárt lehet, hogy még 23 százalékot sem fog kapni.

Négy év alatt tehát szavazóinak közel egyharmadát veszíthetik el a szociáldemokraták.

Ezzel szemben az SD történetének a legjobb eredményét érheti el. A bevándorlásellenes párt 2010-ben került először a parlamentbe. Akkor még csak 5,7 százalékot szerzett, 2014-ben már 12,9 százalékos eredménnyel a harmadik legerősebb párttá vált a skandináv országban, míg idén jó esélye van arra, hogy a második erő legyen, de azt sem lehet teljesen kizárni, hogy a legtöbb szavazatot a Jimmie Akesson vezette párt szerzi majd.

Egy friss kutatás szerint az SD 24, míg a szocdemek csak 22,1 százalékon állnak.

Stefan Löfven miniszterelnök szocdem pártja történelmi mélységbe zuhanhat Forrás: AFP/Soren Andersson

Elpártolnak a baloldaltól

Bár egyelőre még kicsi az esélye annak, hogy az SD egy következő kormánynak a tagja lesz, a párt biztos, hogy komoly befolyáshoz jut a törvényhozásban.

- minderről már Akesson beszélt. Az SD várható áttörésének egyik oka, hogy a párt rengeteg szavazót csábított el a jobboldali Mérsékelt Párttól, valamint egyre erősebb bázissal rendelkezik a Szakszervezeti Konföderációban is.

Az utóbbi szövetség évtizedekig a szocdemek legfőbb támogatója volt, de mostanra a tagok egyharmada már az SD-vel szimpatizál. A korábbi szakszervezeti szociáldemokrata párti szavazók azért hagyták ott egykori pártjukat, mert több szakmában az uniós tagállamok munkavállalóit minimálbéren alkalmazzák, így pedig a svéd munkavállalók bérét folyamatosan szorítják le, vagy pedig nem svédeket alkalmaznak – mondta Anders Kjellberg, a lundi egyetem szociológusa.

Ulf Kristersso, a Mérsékelt Párt vezetője rosszabb eredményre számíthat, mint amit pártja 2014-ben elért. A választók nem bocsátották meg a párt bevándorlásbarát politikáját Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kulturális fenyegetés

Az átlagkeresetűek, a nyugdíjasok és az első választók azzal vádolják a Lövfen-kabinetet, hogy veszélyezteti a jóléti államot a migránsok befogadása miatt. Ráadásul

sokan ezt gazdasági és kulturális fenyegetésként élik meg

- minderről Jens Rydgren, a stockholmi egyetem szociológus professzora beszélt. 2012 óta Svédország 400 ezer bevándorlót fogadott be.

Mivel 2014-ig jobbközép kabinet vezette az országot, ezért a migrációból származó problémákért a választók nemcsak a baloldalt, hanem a hagyományos jobboldali pártokat is hibáztatják. Éppen ezért nem tudott az elmúlt években semmilyen áttörést elérni a 2014-ben 23 százalékot szerző Mérsékelt Párt. Nagyjából 17 százalékra számíthatnak csak szeptember 9-én, ami lényegesen rosszabb eredmény lenne a számukra, mint négy éve.

A svéd társadalom elégedetlen a kormányzással. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az emberek nem látják biztosítottnak, hogy az egészségügyi rendszer a következő években is képes lesz ellátni a rá háruló feladatokat. A különféle társadalmi csoportok között egyre nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, és

a bevándorlás miatt megugrott a bűnözés.

Csak tavaly a svéd városok külső részeiben negyven emberrel végeztek migránsbandák háborúiban. Köztük sokszor ártatlan civilekkel.