Rátámadt egy migráns az Origo stábjára Svédországban

svéd koronaékszerek, Svédország
Strängnäs, 2018. augusztus 1. Rendőrségi kordon szalagja a svédországi Strängnäs székesegyháza körül 2018. július 31-én, mert elloptak két régi királyi koronát és egy országalmát a templomból. (MTI/EPA/Pontus Stenberg)
Vágólapra másolva!
Üvöltözött és fenyegetőzött egy migráns az Origo helyszínen dolgozó stábjával Svédországban. Nem értette, hogy sem róla, sem üzletéről nem készítettünk felvételt. Közvetlen közelről üvöltött az arcunkba, kevésen múlt, hogy nem ütött meg minket. Végül egy biztonsági őr elmagyarázta neki – szerencsénkre –, hogy az, amit teszünk, teljesen rendben van, és hagyjon minket dolgozni.
Vágólapra másolva!

Az egész azzal kezdődött, hogy stábunk bement egy olyan üzletbe, amely Malmőnek azon a részén van, ahol kizárólag migránsok élnek. Az üzlet tulajdonosa is egy migráns férfi.

Szerettünk volna felvételeket készíteni az üzletében.

Először teljesen békés, sőt kifejezetten barátságos volt a hangulat. Amikor közölte, hogy itt nem forgathatunk, természetesen tudomásul vettük, és elmentünk.

A bolt előtt, vagyis közterületen, nyilvános helyen, nem a boltról készítettünk felvételeket, amikor a bolt tulajdonosa ránk támadt.

Ingerülten odalépett stábunkhoz, és követelte, hogy töröljük le azokat a felvételeket, amik nem is róla vagy a boltjáról készültek. Ezt próbáltuk neki elmagyarázni, de erről tudomást sem vett. Ezután hívta a helyi biztonsági őröket.

Közben azt mondta, hogy szerinte Magyarország fasiszta ország, és mi is azok vagyunk.

A kiérkező biztonsági őr készséges volt, és amikor megmutattuk neki, hogy sem a boltról, sem a férfiról nem készítettünk felvételt, hamar megértette, hogy mi a helyzet, és jó munkát kívánt.

Svédországban vasárnap tartanak választást. A tét csak úgy, mint az összes európai országban az, hogy korlátok nélkül megszállhatják-e az országot a migránsok.

Arról egyébként, hogy ki náci, illetve ki tud békésen együtt élni másokkal, korábban többször is írtunk Svédországgal kapcsolatban. Például arról, hogy autókat gyújtanak fel a nyílt utcán. Ez szinte naponta fordul elő Svédországban azokon a helyeken, amelyeket megszállták a migránsok.

Ahogy szinte mindennapossá vált az is, hogy fekete maszkos fiatalok randalíroztak a városokban. A vandálok több tucat autót gyújtottak fel.

Forrás: AFP/Adam Ihse

Az eset kísértetiesen hasonlított a 2013-as stockholmi migránsok közötti összecsapásokhoz. Akkor többen először betörték a kocsik ablakait, majd gyúlékony anyagot dobtak oda be, amit felgyújtottak. Csak Göteborgban 88 autót rongáltak meg.

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Stenberg

Nemrég pedig

négy eritreai migráns úgy megerőszakolt egy fogyatékos svéd lányt, hogy kórházba kellett szállítani.

Ennek ellenére a tetteseket szabadon engedték, mert a hatóságok szerint nincs bizonyíték a nemi erőszakra. Az esküdtek véleménye alapján a lány sérülései nem bizonyítják az erőszakot, mivel a zúzódásokat más módon is szerezhette.

A neves publicista, Daniel Friberg két hete az Echo TV Napi aktuális című műsorában arról beszélt, hogy

Stábunk azért ment Svédországba, hogy a migránsok által keltett áldatlan állapotokról készítsen riportokat – ezeket hamarosan olvashatják is -, illetve, hogy beszámoljon a vasárnapi választásokról.

Magáról a választásról, illetve annak tétjéről itt olvashat részletesebben.