Leszbosz megtelt migránsokkal, a helyieknek elege van

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Görögország
A görögök naponta több tucat migránst kőldenek vissza Törökországba. 2018. tavaszán is több tízezer migráns érkezett Görögörszágba, a legtöbbjük Törökországon keresztül.
Vágólapra másolva!
A leszboszi Mitílíni polgármestere, Szpírosz Galinosz csütörtökön arra figyelmeztette a görög kormányt, hogy erőszakos cselekményekhez vezethet az állandó túlzsúfoltság az Égei-tenger görög szigeteinek menekülttáboraiban.
Vágólapra másolva!

„Fennáll annak a veszélye, hogy nemsokára tragikus események szemtanúi leszünk” – írta levelében Galinosz Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszternek. Azt is írta, hogy a sziget lakossága „türelme végére ért”.

Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, az itt épült menekülttáborok viszont csak hatezer fő befogadására épültek.

Csak a 86 ezer lakosú Leszboszon körülbelül 10 500 migráns tartózkodik.

Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A rossz körülmények miatt a feszültségek egyre nőnek mind a táborokban, mind pedig a migránsok és a helyi lakosok közt.

Vicasz júliusban a táborok létszámának tízezer főre való csökkentését ígérte őszig, azonban egyelőre nem történt számottevő változás.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk.

A migránsok száma azóta, az újonnan érkezők miatt, tovább nőtt.