Folytatódik a per a Kim Dzsongnamot megmérgező nők ellen

KIM Dzsongnam
Shah Alam, 2018. augusztus 16. A Kim Dzsong Nam meggyilkolásával gyanúsított vietnami Doan Thi Huong rendőrök kíséretében érkezik bírósági tárgyalásra a malajziai Shah Alamban 2018. augusztus 16-án. A malajziai hatóságok szerint Doan Thi Huong és társa, az indonéz Siti Aishah VX idegmérget öntött Kim Dzsong Namnak, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvérének arcára a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. február 13-án. (MTI/EPA/Fazry Ismail)
Vágólapra másolva!
Folytatódik a per a Kim Dzsongun féltestvérét, Kim Dzsongnamot megmérgező két nő ellen Kuala Lumpurban. A bíróság nem hiszi el, hogy a nők nem tudták, hogy gyilkosságot követnek el.
Vágólapra másolva!

A Shah Alam-i felsőbíróság nem ejti Doan Thi Huong és Siti Aishah ellen a vádat, és a perük folytatódik. A vád szerint a gyilkosság

a két nő és négy másik, szökésben lévő személy jól kitervelt összeesküvése volt.

Nem zárható ki a politikai indíttatás, de erre kézzelfogható bizonyíték nincs.

A bírót nem győzte meg a védelem érvelése, miszerint a

két nő tréfából, gyanútlanul követte el a gyilkosságot.

Az ügyészségnek viszont elég bizonyítéka van ahhoz, hogy folytatódhasson az eljárás, ezért a vádlottaknak fel kell készülniük a védelemre.

Az egyik gyanúsított, Doan Thi Huong Forrás: MTI/EPA/Fazry Ismail

A merényletnek van még négy észak-koreai gyanúsítottja, akik a gyilkosság napján elhagyták Malajziát és most az Interpol is keresi őket. Az ügyészség szerint ők szervezték be és képezték ki a két nőt, és ők adták nekik a nemzetközi egyezmények által tiltott, vegyi fegyvernek minősülő méreganyagot.

Az indonéziai Siti Aishah és a vietnami Doan Thi Huong pere tavaly októberben kezdődött, a

vádhatóság eddig harminc tanút hallgatott meg, és most a védelem idézhet be tanúkat.

A másik gyanúsított, Siti Aishah Forrás: MTI/EPA/Fazry Ismail

A nőket azzal vádolják, hogy tavaly február 13-án VX idegmérget kentek a 45 éves Kim Dzsongnam arcára a Kuala Lumpur nemzetközi repülőterén.

A per alatt végig ártatlannak vallották magukat: azt hitték, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt.

Ha bűnösnek találják őket, halálos ítélet, akasztás vár rájuk.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés, vagy akár személyesen Kim Dzsongun áll, és észak-koreai ügynökök hajtották végre.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet. A merénylet miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai.