Megérkeztek az első nemzetközi segélyszállítmányok Guatemalába

Guatemala volcanic eruption kills 69 natural disaster VOLCANO Disaster CASUALTY Guatemala 2018 photography volcanic eruption Guatemala City Fuego Volcano
Csaknem derékig érő vulkáni hamuban keresik az eltűnt embereket
Vágólapra másolva!
Megindult a nemzetközi segítségnyújtás Guatemalának a Fuego vulkán vasárnapi kitörését követően - közölte kedden Heinz Hiemann, a közép-amerikai állam elnökének szóvivője. Legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt.
Vágólapra másolva!

„Már most kapunk nemzetközi támogatást, a nap folyamán orvosi kezelésre az Egyesült Államokba szállítanak néhány embert, emellett Mexikóból orvosok érkeznek Guatemalába” - idézi Hiemannt a Prensa Libre című helyi lap internetes felületén. A TASZSZ orosz hírügynökség értesülései szerint három gyermeket szállítanak kórházi ellátásra az Egyesült Államokba.

Újabb robbanás történt

A guatemalai katasztrófavédelmi hatóságok szerint kedden a tűzhányó ismét aktivitást mutatott, egy robbanást követően láva ereszkedett le a déli oldalán. Hat veszélyeztetett térségben hat település evakuálását rendelték el.

„Megkezdték a Fuego vulkán közelében fekvő települések evakuációját a megnövekedett tevékenységre tekintettel, amely vulkanikus törmelékárakhoz vagy iszapárakhoz is vezethet” - derült ki a hatóságok közleményéből. A közlés szerint az újságírókat és mentőalakulatokat is kivonták a veszélyeztetett térségből.

Csaknem derékig érő vulkáni hamuban keresik az eltűnt embereket Forrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Fabricio Alonzo

Kritikus a helyzet

Az újabb kitörés miatt sűrű füstfüggönyre és hamulepelre lehet számítani - közölte a latin-amerikai ország vulkanológiai intézete a Twitteren. A hatóságok figyelmeztetése szerint a kőolvadékból emellett forró gázok is kiválhatnak, ami miatt az érintett térségek feltétlenül elkerülendőek. Eddy Sanchez, a guatemalai vulkanológiai intézet igazgatója szerint évek óta nem látott hevességgel tört ki a Fuego. „Jelen pillanatban nagyon kritikus a helyzet” - mondta. A vulkán oldalain a rendkívül gyorsan mozgó hamuból, gázokból, kőtörmelékből és lávából álló folyamok hőmérséklete elérheti akár a 400 Celsius-fokot is.

Csak a legszükségesebbeket vihették magukkal Forrás: AFP/Johan Ordonez

A legfrissebb adatok szerint

legkevesebb 75 ember vesztette életét a tűzhányó kitörése miatt.

Sokan közülük elégtek, vagy a mérgező gázoktól fulladtak meg. A mentőalakulatok borzalmas látványról számoltak be: a katasztrófa sújtotta területen

egyes házakban egész családokat találtak,

akik a vulkánkitörés következtében vesztették életüket. Nem kizárható, hogy a kutató-mentő munkálatok során további áldozatokra lelnek.

Mintegy 300 sérültet tartanak számon, a kitörés csaknem 2 millió embert érint. Carlos Soto egészségügyi miniszter szerint az érintett régió kórházaiban 33 pácienst kezelnek harmadfokú égési sérülésekkel.

A legszegényebb falvakat érinti

A Caritas katolikus segélyszervezet három szükségszállást is berendezett. „A természeti katasztrófa a legsúlyosabban éppen a térség két legszegényebb és távol eső falvát sújtotta” - mondta Claudio Moser, a Caritas latin-amerikai régióért felelős ügyintézője.

Sergio Cabanasnak, a katasztrófavédelem igazgatójának legfrissebb tájékoztatatása szerint továbbra is 192 embert tartanak nyilván eltűntként. „Tudjuk a neveiket, életkorukat, s azt is, hogy mely falvakból származnak” - mondta Cabanas.

Mindent beterít a hamu Forrás: AFP/2018 Anadolu Agency/Fabricio Alonzo

Idén már másodszor

A nagy erővel kitörő Fuego hétfőn 16 órán keresztül lövellt sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba, és hamuval terítette be a környékbeli területeket. A beszámolók szerint a fővárosra, Guatemalavárosra is hamu hullott, és a vulkanikus törmelékár elárasztotta El Rodeo települését.
Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről. A vulkánhoz közeli településeket teljesen belepte a hamu, több településen óriási károk keletkeztek.

A fővárostól mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő, 3763 méter magas tűzhányó másodjára tört ki 2018-ban, hírügynökségek szerint a vasárnapi az elmúlt bő négy évtized legerőteljesebbje.
Hétfőn egy sor dél-amerikai ország fejezte ki együttérzését Guatemalával a történtek miatt. Többen a segítségüket is felajánlották, köztük António Guterres ENSZ-főtitkár is. Guatemala 32 tűzhányója közül a Fuego a legaktívabb.