Brüsszel koholt vádak alapján ítélte el Magyarországot

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) a brüsszeli ülésén elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést. A többek által csak válogatott hazugságok gyűjteményének nevezett dokumentum elfogadása után megkezdődhet a hetes cikk szerinti eljárás lefolytatása Magyarország ellen. Az Origo tudósítója a helyszínen van. 
Vágólapra másolva!

Elfogadta az EP LIBE-bizottsága az úgynevezett Sargentini-jelentést. 37:19 arányban fogadták el a jelentést a képviselők. A szavazást hatalmas érdeklődés kísérte a nemzetközi sajtó részéről is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a jelentést. A háttérben Soros György áll, mivel a tőzsdespekuláns emberei nem tudják elfogadni, hogy Magyarország nem engedi be az illegális migránsok tömegeit. Sargentini is meglepően jó viszonyt ápol az amerikai tőzsdespekulánssal.

Jurek: Csak mélyül a válság az unión belül

A bizottság legutóbbi ülésén Sargentini sajnálatát fejezte ki a magyar Országgyűlés által elfogadott alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag miatt. Az osztrák szociáldemokrata EP-képviselő, Josef Weidenholzer méltatta a jelentést, amely szerinte tényszerű és bizonyítékok alapján készült.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció részéről Marek Jurek azon véleményének adott hangot, hogy

a dokumentum csak mélyíti a válságot az EU-n belül, és konfliktusokat szül.

Aláhúzta: minden nemzetnek joga van kialakítani a saját politikáját, Magyarországon vannak ellenzéki pártok, le lehetne váltani a kormányt, ha az emberek ezt akarnák.

Minősített hazugságok gyűjteménye a Sargentini-jelentés Forrás: 888.hu

Valótlanságok gyűjteménye

Gál Kinga fideszes képviselő kijelentette: a jelentés tele van valótlanságokkal, ténybeli hibákkal, ráadásul számos olyan ügyet tartalmaz, amelyet már lezártak, vagy amely nem is tartozik közösségi hatáskörbe. Mint mondta, a magyar néppárti képviselők 130 módosítót nyújtottak be, hogy rámutassanak,

nem áll fenn az uniós alapértékek megsértésének veszélye az országban.

Ezekből azonban csak egy-egy mondatot akartak belevenni a kompromisszumos módosítókba, ebbe viszont nem egyeztek bele.

Járóka Lívia kettős mércét emlegetett, és azt hangoztatta, hogy a Stop Soros törvénycsomag bírálói „illegális emberkereskedőket védenek”.

Szeptemberben kerülhet az EP elé

Szakértők szerint a jelentés szeptemberben kerül majd az EP plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti – atomfegyverként is emlegetett – jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben.

Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

Szeptemberben szavazhat Magyarországról az EP Forrás: NurPhoto/Elyxandro Cegarra/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség.